rasprava o budžetu

Michel namjerava zadržati plan za oporavak i predložiti manji VFO

02.07.2020 u 16:30

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel planira zadržati prijedlog plana za gospodarski oporavak u obliku u kojem ga je Komisija predložila, a s druge strane predložit će nešto manji Višegodišnji financijski okvir (VFO), doznaje se u četvrtak iz diplomatskih izvora.

Michel je u razgovoru s veleposlanicima zemalja članica najavio da će sljedeći tjedan, najvjerojatnije u četvrtak, objaviti svoj prijedlog, tzv. pregovaračku kutiju, koji će biti podloga za raspravu na sastanku na vrhu zemalja članica 17. i 18. srpnja.

S tim u vezi Michel obavlja intenzivne konzultacije s vladama zemalja članica.

Prema diplomatskim izvorima, Michel je najavio da će u svom prijedlogu zadržati iznose koje je predložila Komisija, to jest 500 milijardi eura koje bi se zemljama članicama dodjeljivali kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao povoljni zajmovi. S druge strane, planira predložiti nešto manji sedmogodišnji okvir u odnosu na onaj koji je predložila Komisija.

Michel je najavio da će predložilti VFO između 1050 i 1094 milijarde eura, dok je Komisija predložila 1100 milijardi eura za sljedećih sedam godina. Pritom, to blago smanjenje ne bi išlo na štetu kohezijske i poljoprivredne politike.

Michel je najavio i da će predložiti da se 70 posto sredstava za oporavak iskoristi 2021. godine, a ostatak od 2022. Bit će potrebno razraditi kriterije za alokaciju tih sredstava zemljama članicama. Što se tiče pozicija zemalja članica, primjećuje se pomak kod tzv. štedljive četvorke - Austrije, Nizozemske, Danske i Švedske. Te četiri zemlje najglasnije su u protivljenju da se sredstva dodjeljuju kao bespovratna pomoć i traže da to bude u obliku povoljnih zajmova.

"Primjećuje se da se štedljiva četvorka malo blaže izražava. Ne govore više da im je nešto u potpunosti neprihvatljivo, nego kažu da nešto ne mogu prihvatiti u predloženom obliku i da o tome treba razgovarati", rekao je Hini jedan europski diplomat.

Michel je također rekao da se treba razgovarati o uvjetima za raspodjelu sredstava, vladavini prava, provedbi reformi, vezi između dodjele pomoći i Europskog semestra itd.