OTVARANJE PREMA SVIJETU

Mianmar oslobodio 650 političkih zatvorenika

13.01.2012 u 11:47

Bionic
Reading

Mianmarski režim oslobodio je u petak 651 političkog zatvorenika, u posljednjem u nizu poteza kojima se ta zemlja otvara prema svijetu nakon pola stoljeća autoritarne vladavine

SAD i Europa objavili su ranije da je puštanje političkih zatvorenika ključno za razmatranje mogućnosti ukidanja sankcija kojima je Mianmar, nekadašnja Burma, godinama izložen.

Među onima koji će se naći na slobodi su Sai Nyut Lwin, ugledni političar iz redova etničke manjinske skupine Shan i tajnik nekadašnje političke skupine Shanske nacionalističke lige za demokraciju (SNLD).

Oslobođen je i bivši premijer Khin Nyut, svojedobno šef moćne vojne obavještajne službe (MI), koji je posljednje godine proveo u kućnom pritvoru.

U drugom valu amnestije za političke zatvorenike koji se očekuje za četiri mjeseca bit će oslobođeni čelnici i članovi Studentske skupine generacije 88, mladi disidenti koji su te godine poveli prodemokratski ustanak koji je vojni režim brutalno ugušio uz tisuće mrtvih.

Oslobođen će biti i poznati budistički redovnik Shin Gambira, koji je vodio ulične demokratske prosvjede protiv vojnog režima 2007. godine.

'Od 651 zatvorenika oslobođenog danas iz raznih zatvora, 308 su 'zatvorenici savjesti', a 148 su pripadnici bivšeg vojnog obavještajnog miljea koji su dospjeli u nemilost režima', rekao je za Reuters jedan zatvorski upravitelj.

Izolirani Mianmar pokrenuo je demokratske reforme otkako je civilna vlada u ožujku prošle godine zamijenila vojni režim, nakon 50 godina njegove vlasti.

Vlasti su u listopadu oslobodile više od 200 političkih zatvorenika, ublažile kontrolu medija i pokrenule dijalog s oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi, dobitnicom Nobela za mir, koja je i sama oslobođena iz kućnog pritvora u listopadu 2010.

Prošli mjesec je američka državna tajnica Hillary Clinton posjetila Mianmar i kazala da je SAD spreman podržati reforme i možda ukinuti sankcije.

Točan broj političkih zatvorenika u Mianmaru međunarodnim dužnosnicima nije poznat. Pretpostavlja se da ih je prije današnjeg puštanja u zatvorima bilo između 1500 i dvije tisuće.