PENTAGON STJERAN U KUT

Miami Herald objavio statuse zatočenih u Guantanamu

18.06.2013 u 08:59

Bionic
Reading

Pentagon je u ponedjeljak otkrio status svakog od 166 zatočenika u Guantanamu, posebice 46 njih koji su 'zatvoreni na neograničeno vrijeme' bez osude i suđenja, ali koje se smatra izrazito opasnima da bi bili oslobođeni

Ovaj popis koji se prostire na 15 stranica objavljen je nakon tužbe Miami Heralda koji se pozivao na zakon o pravu medija da budu informirani (FOIA).

Od 166 još uvijek zatočenih osoba u Guantanamu, 46 ih je 'zatvoreno na neograničeno vrijeme', što je status za ratne zatočenike kojima se ne može suditi zbog manjka dokaza, a ne mogu ni biti oslobođeni zbog opasnosti koju predstavljaju za SAD.

Prema popisu koji otkriva identitet, nacionalnost i status svih zatočenika, 26 od onih koji su 'zatvoreni na neograničeno vrijeme' su Jemenci, 12 su Afganistanci, troje je Saudijaca, dvoje Kuvajćana, dva su Libijca, jedan Kenijac, jedan Marokanac i jedan je Somalijac.

Među njima su i zatočenici koji štrajkaju glađu u znak prosvjeda protiv tog sustava zatvaranja na neograničeno koji je u Guantanamu na snazi već 11 godina. To je pokret kakav do sada nije zabilježen zbog svog trajanja i opsega - 104 zatočenika posti već više od četiri mjeseca, od čega ih je 44 nahranjeno na silu u ponedjeljak.

K tome, za 86 drugih muškaraca, koji su još uvijek zatočeni u tom zatvoru podignutom na Kubi na tisuće kilometara od američke obale, američki predsjednik Barack Obama je u siječnju 2010. objavio da mogu biti pušteni na slobodu, a većina su Jemenci.

U svom govoru 23. svibnja Obama je ponovio svoju namjeru da zatvori Guantanamo, što je obećanje koje je dao u kampanji za predsjedničke izbore 2008., ali nikada nije realizirao. Najavio je ukidanje moratorija na prebacivanje Jemenaca i imenovanje dužnosnika zaduženog za nadzor povratka zatočenika za koje je rekao da mogu biti pušteni na slobodu. State Department je u ponedjeljak objavio ime tog dužnosnika: pravnik Cliff Sloan.