TRAŽI SE HRVATSKA INAČICA

Mi smo hrvatska Siriza. Ne, mi smo! I mi isto!

27.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Na krilima pobjede stranke Siriza koja je na grčkim izborima pomela tamošnje inačice SDP-a i HDZ-a, u Hrvatskoj se postavlja pitanje imamo li mi svoju verziju radikalno lijeve stranke koja će upozorenjima iz Europe reći NE i koja će odlučno kazati ne samo kako ne treba štedjeti, nego da ni ne treba vraćati javni dug? Mi možda nemamo Sirizu, ali imamo nekoliko stranaka i političkih opcija koje to žele biti i tvrde: mi smo hrvatska Siriza

Laburisti: Mi smo Siriza

Nansi Tireli, šefica Hrvatskih laburista, pozdravlja pobjedu Sirize i navodi nam barem tri dodirne točke ove hrvatske radničke stranke i pobjednika grčkih izbora. 'Ta politika štednje nije dala rezultate, na tome su poentirali. Mi također od samog osnutka upozoravamo na mjere štednje. Mi smo uz to za oporezivanje bogatih i za jačanje socijalnih mjera', kaže Tireli za tportal. Na pitanje jesu li Hrvatski laburisti naša verzija Sirize, kaže: 'Da, slobodno mogu reći da smo mi hrvatska Siriza.'

Kapović: Mi smo Siriza, Živi zid je Zlatna zora

Mate Kapović, jedan od vođa Radničke frontekaže kako upravo oni uživaju podršku grčkih kolega i kako su oni definitivno hrvatska Siriza. 'Mi smo se sami tako identificirali – ideološki, programski i politički im nalikujemo. Dugo smo s njima u kontaktu. Davno smo im napisali pismo podrške i očekujemo da će oni nama sada dati javnu podršku', kaže Kapović za tportal.hr.

Dodaje da su povezani s njihovim 'centralnim političkim komitetom' i očekuju da će Cipras, kao što je došao podržati Udruženu ljevicu u Sloveniji, podržati i njih. Možda ne osobno, sada kada je premijer. Na pitanje o dodirnim točkama, kaže: 'Pitanje otpisa i restrukturiranja dugova, podizanja minimalca, podizanje primanja socijale, općenito progresivna politika međunarodne solidarnosti.'

No da je Radnička fronta hrvatska inačica Sirize, ne misle u Živom zidu. Kažu da je Kapovićev pokret inačica Komunističke partije Grčke te da su im bliske marksističke ideje. Kapović im nije ostao dužan te ih je usporedio s grčkom ultradesnom, neonacističkom Zlatnom zorom koja je na trećem mjestu po broju osvojenih glasova i koja je osvojila 17 mjesta u parlamentu.

'Živi zid ne želi osuditi fašističke pozdrave, oni s fašistima, s HČSP-om koaliraju na lokalnim izborima. To bi Sirizi bilo strano. Siriza podržava LGBT zajednicu, a Živi zid se o tome ne izjašnjava. Podržavaju imigrante, za razliku od Živog zida čiji članovi imaju antiimigrantske izjave. Po svemu tome su bliži Zlatnoj zori', kaže Kapović za tportal.

367225, 367211, 367195, 367120
Živi zid: I mi smo Siriza

Da je usporedba s ovom strankom, koja je od zanimljivog radikalnog autsajdera zasjela na čelo grčke vlade, postala popularna, dokazuje i izjava stranke donedavnog predsjedničkog kandidata Ivana Sinčića iz Živog zida.

'Temeljna sličnost Živog zida i Syrize je stav da su stanje u EU kao i ekonomki odnosi uspostavljeni europskim ugovorima neodrživi. Mjere štednje, monetarni i fiskalni nadzor koji se provodi u Europi tjeraju države članice u sve težu krizu, a države se tovare neotplativim dugovima. I mi i oni smo protiv statua quo i tražimo radikalne reforme, kako u sferi finacijskog sustava tako i u socijalnim mjerama kako bi se pomoglo ugroženim građanima', pojašnjava nam Sinčić.

Komentirao je i izjavu Mate Kapovića da je Živi zid bliže Zlatnoj zori. 'Radi se o najobičnijem fantaziranju salonskih ljevičara, budući da je Zlatna zora neofašistička stranka, a Živi zid se upravo bori protiv financijskog fašizma kojeg utjelovljuje trenutni financijski sustav. Ako ćemo već raditi usporedbe, uvjetno možemo reći da je Radnička fronta pandan Grčkoj Komunističkoj partiji KKE koja je dobila oko 5 posto glasova', poručuje.

Holy: Mi nismo Siriza

No na lijevom političkom krilu postoji stranka koja se ne želi poistovjećivati sa Sirizom. Riječ je o ORaH-u Mirele Holy. Napominje da njezina stranka spada u zelenu ljevicu te da se njezino viđenje sređivanja financija i gospodarske situacije ne poklapa s onim za što se Siriza zalaže.

'Mi mislimo da moramo imati održivi proračun. To podrazumijeva provedbu mjera štednje, rezanje potrošnje i stvaranje okvira za gospodarski rast', kaže Holy za tportal. Što se tiče porezne politike, ORaH je za smanjenje poreznog rasterećenja rada i postupnog ukidanja poreza na dohodak te povećanje poreza na dobit.