PREMIJER O PADU POVJERENJA

'Mi radimo svoj posao i vjerujemo da ga radimo dobro'

02.03.2012 u 15:35

Bionic
Reading

Hrvatska će se u velikom sustavu kakav je Europska unija morati specijalizirati, odrediti prioritete i na njih se usredotočiti kako bi izvukla najveće moguće koristi iz članstva, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović nakon završetka samita EU-a

'Hrvatska će se u Europskoj uniji, kao svaka mala država, morati specijalizirati, moramo odrediti što nam je važno i imati prioritete kako se ne bismo rasipali i trošili energiju i novac na stvari koje su nam manje bitne', rekao je Milanović, koji je na samitu čelnika EU-a sudjelovao kao aktivni promatrač.

Istaknuo je da je 'pitanje svih pitanja' na što usmjeriti pozornost kod povlačenja sredstava iz europskih fondova i u što i kako ulagati.

'Posao ćemo raditi dobro i on će davati rezultate samo ako jasno odredimo prioritete, ako budemo efikasni i fokusirani, ako se ne raspršimo na previše stvari jer nemamo ni novaca ni ljudi, nema nas 50 milijuna. Trebamo vidjeti što su nam prioriteti u smislu povlačenja sredstava i ulaganja u prave stvari i na to se usredotočiti. Europskim novcem trebamo financirati nešto što će biti zamašnjak, multiplikator u razvoju Hrvatske, recimo željeznice, i onda malo više novca povući s te strane, a ne se raspršiti', rekao je hrvatski premijer.

Na pitanje hoće li Hrvatska kada uđe u EU 1. srpnja 2013. pristupiti fiskalnom paktu, koji je u petak potpisan na samitu, Milanović je rekao da to treba dobro proučiti i da se zasada ne može na to obvezivati.

'Mogu reći da razgovaramo i analiziramo sve te stvari i onda ćemo vidjeti. Ne mogu zemlju obvezivati na neke stvari prije nego ih detaljno proučimo, to je minimum odgovornosti. Većina stvari ide u tom pravcu, ali konačni 'da' ne mogu sada reći', odgovorio je Milanović.

Čelnici 25 zemalja članica Europske unije potpisali su u petak u Bruxellesu ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji, kojim se praktički zabranjuje proračunski deficit.

Upitan za komentar nekih istraživanja javnog mišljenja prema kojima više od polovica hrvatskih građana sumnja da će potezi Vlade izvući zemlju iz krize, Milanović je rekao: 'Mi vjerujemo da hoće. Politika je stalna borba za naklonost u kojoj se naravno morate držati nekih kriterija i standarda jer ako ih izgubite onda ste potonuli. Mi radimo svoj posao i vjerujemo da ga radimo dobro, a građani će nas stalno vrednovati i to neće uvijek biti sjajno'.

Milanović je odbio komentirati spekulacije o smjeni ministra Zlatka Komadine, zbog zdravstvenih razloga. 'Ministar Komadina je bio na pretragama, nije mu bilo dobro i očito je imao zdravstvenih problema, sada je na oporavku i to sada komentirati bilo bi najblaže rečeno neukusno', rekao je Milanović, dodajući da je Komadina sada dobro i da nije teže bolestan.