LOGIKA HRASTA

'Mi jesmo za Europu ali glasajte protiv EU'

14.01.2012 u 12:18

Bionic
Reading

Hrvatski rast - Hrast podržava europsku orijentaciju Hrvatske i njezino povezivanje s drugih europskim zemljama, no poziva građane da se na referendumu 22. siječnja izjasne protiv ulaska Hrvatske u EU, istaknuli su čelnici tog pokreta na konferenciji za novinare

'Ako će većina glasovati protiv, sigurno ćemo za pola godine imati još jedan referendum, a do tada ćemo biti bolje informirani', kazao je Ladislav Ilčić.

U Hrastu drže da za glasanje protiv EU postoje tri razloga. Kao prvi navode nedostatak javne rasprave te premalo informacija i vremena zbog čega građani na referendumu, kažu, neće glasovati odgovorno i informirano već prema dojmu.

'Od sedam i pol godina pregovora Hrvatske s EU građanima je posvećeno svega mjesec dana u kojima bismo trebali donijeti odluku. To je ponižavajuće i neprihvatljivo', ocijenio je Ilčić.

Drugi razlog zašto ne treba glasovati za EU, smatraju u Hrastu, jesu njezini neriješeni problemi, od gospodarskih do političkih, te drže da treba pričekati da ih EU riješi kako bi Hrvatska znala u kakvu zajednicu država ulazi.

I konačno, smatraju da su hrvatski političari, i prijašnja HDZ-ova vlada i ova današnja, nevjerodostojni u zaštiti nacionalih interesa te da njihovi postupci ne govore da su voljni i sposobni zastupati i obraniti hrvatske nacionalne interese u EU.

Hrvoje Hitrec usporedio je referendum o samostalnosti Hrvatske na koji su građani, kaže, izašli potpuno informirani i svjesni da žele izaći iz bivše države, s refendumom o pristupanju Hrvatske u EU, te ocijenio da se hrvatski glasači nalaze 'u tunelu usred mraka i u potpunosti neinformirani'