pomorska zemlja

Meteorolozi zovu nevrijeme na Jadranu, a tri od četiri broda za traganje i spašavanje su u kvaru

06.07.2019 u 13:01

Bionic
Reading

Meteorolozi za sredinu idućeg tjedna zovu veliko nevrijeme, najavljuju da će cijelom zemljom protutnjati fronta sa sjevera, digli su sva zvona na uzbunu i izdali alarm za cijelu Hrvatsku zbog oluja praćenih pijavicama. Dakle, svi vi koji se spremate na more, pamet u glavu: provjerite prognozu, dobro privežite brodove i potražite sigurne uvale.

Naime, tijekom ljetne sezone na hrvatskoj strani Jadrana plovi između 200 i 250 tisuća raznih plovila. O sigurnosti i kontroli tih plovila, kao i sigurnosti kupača, brinu se brodovi lučkih kapetanija.

Do ove godine to su radila četiri broda lučkih kapetanija Rijeke, Šibenika, Splita i Dubrovnika, a od ove godine to radi samo brod "Šibenik" Lučke kapetanije Šibenik.

Preostala tri broda, "Vid" iz Rijeke, "Pojišan" iz Splita i "Danče" iz Dubrovnika trenutačno se ne brinu o sigurnosti plovidbe na Jadranu jer su ili u škveru, u kvaru ili nemaju posadu.

Riječki "Vid" je na remontu u škveru, a ne zna se kad će remont biti gotov. Splitski "Pojišan" je neispravan čamio u splitskoj luci i bio u škveru od početka listopada 2018., a u splitsku gradsku luku se vratio početkom svibnja ove godine i gotovo dva mjeseca bio u ispravnom stanju.

Prije petnaestak dana na "Pojišanu" je došlo do kvara stroja koji još uvijek nije otklonjen i brod ne može isploviti. Kada će kvar biti otklonjen nitko ne zna. Posada "Pojišana", privezana za kraj, "čuva" gradsku luku da je netko ne bi ukrao, a isplovljava u gumenjaku.

Posebna priča je brod Lučke kapetanije Dubrovnik. "Danče" je 1. svibnja ove godine ostao bez dijela posade, jer su ti njezini članovi dali otkaz i otišli su raditi na bolje plaćena mjesta. Naime, jedan zapovjednik broda "Danče" (brod ima dvije posade) i dva strojara otišli su raditi na vatrogasnu brodicu u Dubrovniku.

Dvadesetak dana nakon što je brod ostao bez posade, resorno ministarstvo je raspisalo javni natječaj za popunjavanje posade, koji je nedavno završen. Kako doznaje Slobodna Dalmacija zainteresirani za taj posao bili su na razgovorima i sad teče rok žalbe.