BESKRAJNO BABLJE LJETO

Meteorologinja otkriva dokad će biti sunčano i toplo i kako to utječe na zdravlje

11.10.2018 u 12:14

Bionic
Reading

Ugodno i povoljno vrijeme koje traje već danima nastavit će se i sljedeći tjedan, do utorka ili srijede, odnosno dok se zadrži anticiklona, kako objašnjavaju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) te dodaju da to nije ništa neuobičajeno

'Nad većim dijelom Europe zavladala je anticiklona koja nosi povoljno vrijeme. To nije ništa nevjerojatno jer anticiklona može imati utjecaj u bilo kojem dijelu godine te može potrajati duže od tjedan dana', objašnjava dežurna meteorologinja Ivana Havrle Kozarić te dodaje kako je umjerena temperatura oko 20 stupnjeva Celzijevih odlična za jesen i proljeće.

Također ističe da temperature nisu iznad prosjeka, kako se to čini, razlike su eventualno u jednom do dva stupnja. Najniže prosječne temperature se kreću oko 6, 7 ili 8. Na današnji dan izmjerena temperatura u Zagrebu je 8 stupnjeva Celzijevih, koja se nije mijenjala od 1981. godine, pa je Zagreb unutar prosjeka. Ista je situacija i u drugim gradovima. Tako je u Osijeku 8, Gospiću 5, Rijeci 13, Splitu 16, a Dubrovniku 16 do 17 stupnjeva.

  • +10
Sunčan dan turisti i građani iskoristili za šetnju splitskom Rivom Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

Što se tiče dnevnih temperatura, razlike također variraju od stupnja do dva, a prosječna temperatura se kreće od 18 do 22. 'Moglo bi se reći da jedino iskače Dalmacija, u kojoj dnevna temperatura raste do 26, što je odstupanje od tri stupnja.

Anticiklona donosi pretežno sunčano vrijeme, puno vlage, naoblaku i maglu ujutro ili prijepodne, koja se može i duže zadržati ako nema vjetra', veli meteorologinja.

Naglašava kako je konačno došlo povoljno razdoblje nakon ljetne žege i naglog pada temperatura zbog ciklone koja je donijela hladni zrak sa sjeverozapada i izazvala šok.

>>> I dalje iznadprosječno toplo, pogledajte kakvo će vrijeme biti za vikend

'Nadamo se da će prave zimske temperature doći kada za to bude vrijeme', kaže.

Kako je riječ o vrlo povoljnom vremenu, nema opasnosti za zdravlje.

'Nema naglih promjena u temperaturi i vlazi, pa će se ljudi osjećati dobro. Jedino malo moraju pripaziti kronični bolesnici koji su osjetljivi na maglu, ali oni već znaju kako se trebaju zaštititi', kaže meteorologinja.

  • +42
Ljeto na plažama diljem Hrvatske 2018. Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL