vrEMENSKA PROGNOZA

Meteoalarm za Istru, Kvarner i sjevernu Dalmaciju, a hoće li biti bijelog Božića? Zasad ima nade...

05.12.2022 u 15:56

Bionic
Reading

Žuti meteoalarm upaljen je za danas i sutra u Istri, Kvarneru i sjevernoj Dalmaciji zbog mjestimice obilne kiše i jakog juga. A kako Hrvatska stoji s vremenom do kraja prosinca?

Prema mjesečnoj prognozi američkog privatnog meteorološkog servisa Accuweather, u Hrvatskoj će 25. prosinca biti uglavnom oblačno, uz sporadične padaline. U Zagrebu će tog dana, uz oko dva stupnja Celzija, biti mjestimične kiše ili snijega, u Osijeku će na pet celzijevaca biti nešto kiše i susnježice na početku dana, u Rijeci se očekuje oblačno bez padalina uz tri stupnja Celzija, a kiše će, osobito poslijepodne, biti i u Dubrovniku, uz zavidnih devet stupnjeva. Iznimno, Dalmaciju čeka djelomično sunčano s temperaturom do osam stupnjeva u Splitu.

Mjesečna prognoza Accuweathera za prosinac već je izazvala komentare u Hrvatskoj, s obzirom da za zimske blagdane nakon duljeg vremena najavljuje mogućnost snijega u većim gradovima - barem u Zagrebu i Osijeku. Očekuje se da će nakon dužeg kišnog razdoblja sredinom mjeseca temperature osjetno pasti pred sam Božić.

Reagirajući na prognozu o potencijalnom snijegu u Rijeci 27. i 29. prosinca, portal RiMeteo poručuje da se radi o smiješnim najavama.

  • +20
Snijeg u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrl

'Malo veselog štiva u kasne noćne sate. Nadamo se da ste toliko ozbiljni da ovu najavu nećete shvatiti ozbiljno!' poručili su u svom komentaru na prognozu Accuweathera, prenosi portal Fiuman.

'27. studenog smo pisali da je talijanski portal Il Meteo najavio zimu u prosincu, a danas totalni obrat. Opet je izgledna južina, taman kad se Accuweather odlučio pozabaviti snijegom za Božić. Ovakav obrat ne pamtimo još od promjene imena Pevec u Pevex', dodatno su komentirati s RiMetea.

Inače, najviše šanse za snijeg - prema Accuweatheru - Zagreb također ima 27. prosinca, kada se očekuju jutarnje snježne padaline, te dva dana kasnije s izgledima za ponešto pahulja ujutro, uz jače snježne padaline u poslijepodnevnim satima.