POZADINA BUNE U MÜNCHENU

'Mesićeva' fratra u Sinju nazvali po zavodniku Joseu!

Bionic
Reading

Fra Tomislavu Dukiću iz crkve Sv. Michaela u Münchenu, koji je s oltara na nedjeljnoj misi najavio prosvjede protiv Stjepana Mesića u povodu njegova dolaska u glavni grad Bavarske, nije prvi put da na svećenicima u najmanju ruku neprimjeren način iskazuje svoju netrpeljivost i otvoreno neprijateljstvo prema aktualnom predsjedniku RH

Fra Tomislav Dukić, porijeklom iz triljskog naselja Košute, spada u grupu malobrojnih radikala krajnje desne provenijencije među brojnim franjevcima Sinja i Cetinske krajine. Jezgru grupe činili su fra Mirko Marić, tadašnji gvardijan, fra Tomislav Dukić, tadašnji župnik, fra Neven Pavlinušić, fra Božo Norac Kljajo i fra Ivan Dotur, piše Slobodna Dalmacija.

Jose Armando

Za fra Tomislava kažu da je dužnost župnika u Sinju obnašao u naponu snage. Tvrdi se da taj naočiti fratar dio ljepšeg spola u Sinju nije privlačio samo evanđeoskim djelovanjem. U to vrijeme fra Tomislav je dobio nadimak Jose Armando, po velikom zavodniku i ljubavniku iz u to vrijeme aktualne meksičke TV sapunice. Poslije službe u Sinju, fra Tomislav je nagrađen voditeljstvom Hrvatske katoličke misije u Münchenu, gdje se i sada nalazi i na sebi svojstven način priprema doček za predsjednika Mesiću.

Njima se pripisuje da su 2001. godine, u povodu objavljivanja optužnice i pritvaranja Mirka Norca zbog počinjenih ratnih zločina u Gospiću, zajedno s tadašnjim predsjednikom Viteškog alkarskog društva i sinjskim gradonačelnikom Matom Jukićem i njegovom grupom pripremili napad na Mesića pretvarajući završnicu sinjske viteške igre u prljavi politički neviteški dernek. Za fra Tomislava kažu da je dužnost župnika u Sinju obnašao u naponu snage. Tvrdi se da taj naočiti fratar dio ljepšeg spola u Sinju nije privlačio samo evanđeoskim djelovanjem. U to vrijeme fra Tomislav je dobio nadimak Jose Armando, po velikom zavodniku i ljubavniku iz u to vrijeme aktualne meksičke TV sapunice. Poslije službe u Sinju, fra Tomislav je nagrađen voditeljstvom Hrvatske katoličke misije u Münchenu, gdje se i sada nalazi i na sebi svojstven način priprema doček predsjednika Mesića.

Zanimljivo da je dugogodišnji voditelj iste misije bio i njegov mentor, fra Mirko Marić. Dukićev nasljednik u Sinju i, nedvojbeno u stavu prema Mesiću politički istomišljenik fra Neven Pavlinušić među sinjskim vjernicima bio je poznat po zapjenjenim propovijedima s otvorenim političkim porukama.

Posebno je zapamćen kada je jednom prigodom, na blagdan Sv. Stjepana, čestitao imendan svim Stjepanima osim Mesiću.

Upućeni u sinjska događanja kažu da su odgovorni ljudi u upravi franjevačke Provincije Presvetog Otkupitelja, vidjevši u kojem smjeru dio franjevaca gura Sinj i koliko mu zlo čini, sve skupa odlučili presjeći. Fizički su ih razmjestili, a one koji su ostali u Sinju razvlastili su. Događanja u Münchenu samo su potvrda da su se radikali jedno vrijeme samo primirili.