PREDSJEDNIK NA KRAJU MANDATA

'Mesićev diskurs je kafanski, zato i jest popularan'

12.02.2010 u 12:51

Bionic
Reading

Nakon što je još uvijek aktualni predsjednik RH Stjepan Mesić izazvao incident prilikom davanja intervjua RTL televiziji, pokušali smo doći do komentara iz njegovog ureda. 'Nema komentara', kratko je odgovorila Mesićeva glasnogovornica Danja Šilović Karić, pa smo se odlučili obratiti dr. Vinki Drezgi, analitičarki političke komunikacije

Je li naprasni prekid intervjua uz riječi 'Dosta mi je ovih sranja!' zaista način na koji bi Mesić trebao komunicirati s javnošću, i to samo nekoliko dana prije isteka mandata?

'To je vrlo neobično za predsjednika Mesića jer je on političar i državnik koji rijetko gubi živce. Na pamet mi padaju dva razloga: on puno zna o političkoj sceni u Hrvatskoj, regiji i bivšoj Jugoslaviji, ali isto tako moramo imati u vidu činjenicu da odlazi s posla koji je radio deset godina, s posla koji je bio iznimno zahtjevan, kako fizički i intelektualno, tako i emocionalno. Mesić je političar i državnik koji je bio na čelu države, ima izvanredan politički instinkt i dar za političku kombinatoriku, učio je u bivšoj praksi u totalitarističkom sustavu, ali i u izvanrednim okolnostima stvaranja države i rata, što je dodatno izoštrilo njegov instinkt', rekla je u razgovoru za tportal dr. Vinka Drezga

'Za njega je specifičan kafanski način komunikacije, pri čemu tu ne dajem nikakav vrijednosni sud. Njegov govor temelji se na dosjetki, na anegdoti, on previše priča za čovjeka svog ranga i često se zna zaletjeti. Njegov kafanski diskurs se uklapa u hrvatski kulturalni milje i odlično je razumljiv najširoj populaciji. Znamo da je u Hrvatskoj visoko obrazovano manje od 10 posto ljudi, pa se Mesić u to potpuno uklapa. Tomu i može zahvaliti toliku popularnost', rekla nam je dr. Drezga.

U posljednjih nekoliko mjeseci Mesić je zaredao gafove. Prijetio je vojskom na granicama BiH, pomilovao je ubojicu djevojčice Aleksandre Zec Sašu Rimca, podijelio svu silu odlikovanja prijateljima, dodatno zaoštrio odnose s Crkvom… Je li Mesić pred kraj svog mandata pokušao ostaviti dojam za povijest?

'Moramo razumjeti da je pozicija šefa države, bez obzira na to koje države, iznimno lijepa. To je deset godina napuhivanja ega, a Mesić obožava svjetla pozornice i u tome nije jedini. Nisam sigurna jesu li to sve bili Mesićevi gafovi jer on ima iznimno iskustvo. Naime, njega su svojevremeno optuživali i da je hrvatski nacionalist, ali i da je antihrvatski raspoložen i meni se čini da je ovo što on radi u zadnjim mjesecima – balansiranje. Njegova izjava o slanju vojske na granicu je vrlo važna i on tu zna o čemu govori, zaista je ukazao na važan problem. Mi svi znamo da je Republika Srpska etnički očišćena od Hrvata i muslimana, ne mislim da se Mesić izletio s tom izjavom. Tu je i vrlo važno naglasiti da je Hrvatska nedavno postala članica NATO pakta, koji je vojni, ali i politički savez. Nakon te njegove izjave reakcija američkih predstavnika bila je vrlo benevolentna, što je još jedan dokaz da Mesić zna što govori, čak i kad se koristi tim svojim jezikom. To je balansiranje, to je jedno veliko umijeće', zaključila je dr. Drezga.