PRIMANJE ZA DAN DRŽAVNOSTI

Mesić zatražio socijalnu zaštitu građana

24.06.2009 u 20:44

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je na primanju u prigodi Dana državnosti izrazio žaljenje što je u hrvatskim pregovorima o punopravnom članstvu u Europskoj uniji, koji je hrvatski strateški vanjskopolitički cilj, došlo do zastoja

ZAGREB - 'Uzrok tomu je prije svega slovenska blokada nekih pregovaračkih poglavlja. Potrebno je ponoviti da Republika Hrvatska želi u europskom i dobrosusjedskom duhu i na temelju međunarodnog prava riješiti sporno granično pitanje s Republikom Slovenijom. Ali to više nije samo međudržavno pitanje nego i pitanje Europske unije', rekao je predsjednik Mesić u obraćanju predstavnicima hrvatske zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, vjerskim velikodostojnicima, članovima diplomatskog zbora na svečanom primanju u prigodi Dana državnosti.

Primanju su nazočili predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, predsjednik Vlade Ivo Sanader, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i drugi.

Mesić je naglasio kako će rješavanju toga problema Hrvatska i 'dalje davati svoj konstruktivan doprinos, ali neće pristati na ustupanje teritorija za članstvo'.

Istaknuo je da u procesu pregovaranja Hrvatska mora i dalje što više uklanjati postojeće prepreke. 'Reforma pravosuđa i borba protiv korupcije ostaju u tome smislu prioritetnim zadaćama i uvjet da umanjimo zaostatak u otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja tijekom posljednjih mjeseci', kazao je Mesić.

Naglasio je da se ovogodišnja proslava Dana državnosti događa u godini kada je Hrvatska postala punopravna članica NATO-a, koji je jedan od dvaju hrvatskih strateških vanjskopolitičkih ciljeva.

Predsjednik je rekao da je Hrvatska, od proglašenja svoje neovisnosti, velik napredak učinila u demokratizaciji društva, prije svega u širenju demokratskog dijaloga između različitih društvenih sastavnica na temelju argumenata.

No, upozorio je kako se u središte pozornosti još nameću neka pitanja 'za koja smo mislili da su apsolvirana i to na način neprimjeren demokratskom društvu'. 'Pri tome mislim na vraćanje u vrijeme Drugog svjetskog rata na način da se antifašizam dovodi u pitanje. To jednostavno nema smisla jer se povijesne činjenice ne mogu promijeniti, a naša pripadnost antifašističkoj tradiciji važan je povijesni i ustavni temelj moderne hrvatske države', istaknuo je.

Izrazio je uvjerenje da će i budući hrvatski predsjednik afirmirati antifašističku tradiciju, koja 'izražava našu trajnu privrženost slobodi i suprostavljanje svakoj okupaciji.'

Govoreći o gospodarskom razvoju Mesić je podsjetio kako je prošle godine u povodu Dana državnosti upozorio na opasnost globalne krize čiju se tutnjavu 'već tada moglo čuti'.

Naglasivši da su uzroci krize kompleksni (moralni, politički i ekonomski) drži kako se sada traži brza i osmišljena akcija 'svih nas, a prije svega Vlade, koja usmjerava ekonomsku politiku'.

Mesić ističe kako je sada prije svega važno socijalno zaštititi građane i osigurati vitalnost svih društvenih funkcija, posebice zdravstva, školstva i policije te tijela lokalne i regionalne uprave i samouprave.

Osvrćući se na protekle lokalne izbore na kojima su po prvi puta neposredno birani općinski načelnici, gradonačelnici i župani Mesić je izrazio uvjerenje da su oni korak naprijed u demokratskom razvoju, posebice u razvoju demokrastke procedure i demokratskih institucija.

Izrazio je zahvalnost svima koji su sudjelovali u obnovi samostalne hrvatske države, u njezinoj obrani i oslobađanju te svima koji su se zauzimali za uspostavu i promicanje demokracije i na bilo koji način pridonijeli razvoju moderne Hrvatske.

Mesić je istaknuo da je Hrvatska u svojoj kratkoj povijesti moderne države, kao i hrvatski narod u svojoj dugoj prošlosti, bila u naizgled bezizlaznim situacijama i teškoćama mnogo težim od današnjih. Naglasivši da na budućnost gleda s optimizmom Mesić je rekao kako smo, unatoč nepovoljnim okolnostima, opstali i izborili se za slobodu i neovisnost.

'Zato i sadašnje teškoće ne treba gledati samo kao probleme nego i kao mogućnost razvoja i otvaranja novih perspektiva', naglasio je Mesić.