U POSJETU BOSNI I HERCEGOVINI

Mesić za rješavanje problema fiktivnih birača

04.05.2009 u 12:48

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine ustvrdili su u ponedjeljak u Sarajevu kako nema razloga da se postojeća otvorena pitanja u odnosima između dvije zemlje ne riješe u duhu dobrosusjedskih odnosa te su pozvali vlade obiju zemalja da što prije poduzmu potrebne korake na tom planu.

'Treba malo više dobre volje i treba povesti malo više računa o argumentaciji jedne i druge strane', kazao je predsjednik Mesić na konferenciji za novinstvo što ju je održao nakon neslužbenog sastanka s članovima Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem

Pojasnio je kako se to podjednako odnosi na pitanja granice odnosno gradnje mosta za Pelješac, ali i problem imovine i vanjskotrgovinske razmjene.

'Uvijek treba razgovarati bez obzira na otvorena pitanja koja postoje', kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović podsjetivši kako BiH takve probleme ima ne samo u odnosima s Hrvatskom nego i sa Srbijom.

'Usuglasili smo se da vladama sugeriramo intenzivnije rješavanje ovih pitanja', kazao je Radmanović podsjećajući kako državni vrh u i Hrvatskoj i u BiH ima ograničene ovlasti kada je riječ o postojećim otvorenim pitanjima.

Predsjednik Mesić inzistrao je na konstataciji kako ne postoje nerješiva pitanja u odnosima između Hrvatske i BiH. Kazao je kako bi pozornost valjalo obratiti i na još uvijek neregulirano pitanje dvojnog državljanstva, odnosno prava glasovanja

'Imamo nešto što u drugim zemljama ne postoji, a to je da čovjek ima dva prebivališta, što se kosi i sa zakonima fizike', kazao je hrvatski predsjednik istaknuvši kako je i to problem kojim se trebaju pozabaviti vlade dviju zemalja.

Komentirajući najavu kako će BiH uskoro uvesti zakon o zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje, Mesić je izjavio kako ne bi bilo dobro da se krši međunarodne ugovore kakav je CEFTA te je izrazio očekivanje kako će se, s obzirom da je prijedlog zakona još u proceduri, ipak naći rješenje koje će protumjere s hrvatske strane učiniti nepotrebnim jer bi to štetilo i jednoj i drugoj strani.

Odgovarajući na novinarska pitanja Mesić je potvrdio kako je dobio pismo Predsjedništva BiH u kojemu se izražava protivljenje gradnji mosta za Pelješac.

'Nadam se da ćemo ići na razrješenje tog pitanja sukladno međunarodnom pravu, kako to tražimo i u rješavanju graničnih pitanja sa Slovenijom', kazao je Mesić.
Hrvatski je predsjednik ponovio i kako se načelno zalaže za potpisivanja međudržavnog ugovora s BiH koji bi osigurao da osuđeni za kaznena djela s dvojnim državljanstvom mogu biti izručeni kako bi izdržavali kaznu.

Hrvatski predsjednik se tijekom prijepodneva iza zatvorenih vrata sastao i s Visokim predstavnikom za BiH Valentinom Inzkom

Predsjednik Mesić boravi u jednodnevnom posjetu Sarajevu gdje će na Forumu Bošnjačkog instituta - Zaklade 'Adil Zulfikarpašić' održati predavanje o temi vezanoj uz pridruživanje Europskoj uniji. Tijekom poslijepodneva Mesić će se sastati i s čelnikom Vijeća za regionalnu suradnju Hidom Biščevićem.