I STIPE BI IZBORE

Mesić upozorio Kosor na Karamarka

14.03.2011 u 10:47

Bionic
Reading

Zbog čega su se sastali i o čemu su na iznenadnom sastanku u nedjelju u Banskim dvorima razgovarali umirovljeni predsjednik Stipe Mesić i premijerka Jadranka Kosor? Predsjednik Mesić za tportal otkriva kako su kratko porazgovarali o stanju u zemlji - prosvjedima, raspisivanju izbora i Karamarkovom iskopavanju kostiju te njegovim skorim putovanjima u Kinu, Rusiju i Kazahstan koje će iskoristiti za pomoć hrvatskom gospodarstvu

Predsjednik Stipe Mesić kaže kako se s premijerkom Jadrankom Kosor sastaje redovno kada ima važnih tema za razgovor.

'Javio sam joj da uskoro idem u posjete Kini, Rusiji i Kazahstanu, a ona mi je predložila da se nađemo', priča Mesić i dodaje kako je aktualna politička situacija, naravno, bila nezaobilazna tema 'ne tako dugog razgovora'.

Predsjednikov put svile: Mesić spašava građevinare

Kriza je na koljena bacila domaće građevinare pa je predsjednik Mesić svoja skora putovanja u Kinu, Rusiju i Kazahstan odlučio iskoristiti kako bi im pomogao. Najbrže će korist ostvariti u Rusiji, u kojoj neki od njih već pregovaraju o konkretnim velikim infrastrukturnim projektima, nakon što im je Mesić otvorio vrata Kremlja.

No izvjesno je i da će posla kako za građevinare, tako i za ostale velike tvrtke, biti u Kazahstanu u koji Mesić odlazi na poziv predsjednika Sultana Nazarbajeva, ali i Kini u kojoj će se Mesić tijekom 10-dnevnog boravka zasigurno sastati i s Huom Jinatom.

Na sva ova tri velika putovanja, umirovljeni predsjednik vodi gospodarske delegacije.

Nakon što ju je izvijestio o svojim putovanjima i namjerama da povede domaće gospodarstvenike sa sobom, upozorio ju je na opasnost koju predstavlja kampanja ministra Tomislava Karamarka s iskopavanjem grobova iz Drugog svjetskog rata. Mesić naglašava kako je ta Karamarkova politika opasna, posve pogrešna i da 'ne vodi nikamo'.

'Jeste li joj sugerirali da odmah odredi datum izbora?' pitamo bivšeg šefa države.

'Rekao sam joj da bi se situacija u zemlji relaksirala kad bismo znali kad će se održati izbori. Na datumu izbora inzistiraju prosvjednici, opozicija i vodeći komentatori u zemlji i mislim da bi bilo bolje da Kosor i HDZ primire situaciju određivanjem datuma. Izbore svakako ne bi trebalo vezati s održavanjem referenduma o pristupanju EU. Saslušala me, ali nije htjela ništa komentirati', kaže predsjednik Mesić.

Kosor nije željela s njime razgovarati o pogoršanju odnosa s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Umirovljeni predsjednik danas putuje u dvodnevni posjet Sarajevu, u kojem će promovirati dvije knjige - večeras sudjeluje na promociji knjige Petra Jozića 'Plači, zemljo moja', a sutra predstavlja knjigu 'Gospodarska diplomacija', koju je napisao s Jasnom Plevnik