U KORIST IVANA ČERMAKA

Mesić u Haagu prvi put kao svjedok obrane

21.05.2009 u 14:40

Bionic
Reading

Obrane trojice hrvatskih generala u Haagu, Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, dovest će sljedećih mjeseci za svjedoke obrane niz istaknutih hrvatskih vojnih i političkih dužnosnika, no među njima najviši će biti hrvatski predsjednik Stipe Mesić

Kako neslužbeno doznaje Novi list, predsjednik Mesić, koji je već dvaput svjedočio u Haagu, na suđenju Tihomiru Blaškiću i Slobodanu Miloševiću, svjedočit će i treći put, i to kao svjedok generala Čermaka, nekadašnjeg zapovjednika Zbornog mjesta Knin.

Suđenje generalima u Haagu nastavlja se u ponedjeljak, dodatnim ispitivanjem Marka Rajčića, svjedoka optužbe. Nakon toga, u četvrtak i petak, uvodnim riječima Čermakove i Markačeve obrane počinje dokazni postupak obrane (Gotovina je uvodnu riječ imao na početku suđenja), čime suđenje ulazi u završnu fazu. Prvi nastupaju Gotovinini svjedoci, zatim Čermakovi, među kojima i predsjednik Mesić, a poslije toga i Markačevi svjedoci. Točan raspored termina za sve tri obrane bit će utvrđen u srijedu, na predraspravnoj konferenciji uoči početka dokaznog postupka obrane.

Predsjednik Mesić u oba svoja dosadašnja haška svjedočenja nastupio je kao svjedok tužiteljstva, što mu neki krugovi u Hrvatskoj stalno spočitavaju, dok će sada po prvi put – a sigurno i zadnji, s obzirom na skoro zatvaranje Haškog suda – svjedočiti kao svjedok obrane.

Iako ugledni zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović, koji je prvi s predsjednikom Mesićem dogovorio da će se pred Haškim sudom pojaviti kao svjedok obrane generala Čermaka, već dugo nije više Čermakov odvjetnik, Čermakova obrana, koju sada zastupaju britanski odvjetnici Steven Kay i Andrew Cayley, pozvat će hrvatskog predsjednika u Haag kako bi sud izvijestio o svojim saznanjima u vezi spornih događaja. Prodanović je i Mesićev odvjetnik, koji ga je zastupao u više sporova u Hrvatskoj.

Premda se razmišljalo da hrvatski predsjednik svjedoči video-linkom, iz Zagreba, čini se da je ipak prevladalo mišljenje kako bi predsjednik najbolje pomogao obranama trojice generala ako se osobno pojavi u sudnici, dok video-link ostaje uvijek otvorena opcija, u slučaju Mesićeve prezauzetosti državničkim obvezama. Također doznajemo da će Mesić sigurno svjedočiti na javnoj sjednici, bez ikakvih zaštitnih mjera.

Iako je predsjednik Mesić još prije početka haškog suđenja obećao odvjetniku Prodanoviću da će svjedočiti za Čermaka, što je, uostalom, otvoreno najavio i u intervjuu Feralu prije pet godina, Novi list doznaje da se prilikom donošenja konačne odluke predsjednik države ipak jako kolebao.

Naime, predsjednik svakako želi izbjeći ulogu 'dežurnog svjedoka', zbog čega je nedavno izbjegnuto Mesićevo svjedočenje u predmetu protiv šestorice visokih vojnih i političkih dužnosnika Herceg-Bosne, kojima se sudi u Haagu. Tužiteljstvo u tom predmetu je željelo u spis priložiti Mesićevo svjedočenje iz predmeta Blaškić, zbog čega su obrane inzistirale da Mesić dođe u Haag na protuispitivanje obrana, nakon čega je tužiteljstvo ipak popustilo, odustavši od Mesićeva svjedočenja.

Međutim, hrvatski predsjednik u puno je navrata podsjećao da Hrvatska ima ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom prema kojem su se svi hrvatski građani dužni odazvati pozivu Haškog suda. Ono što vrijedi za druge, vrijedi i za njega, zbog čega se Mesić i po treći put odlučio odazvati pozivu i svjedočiti u Haagu.

Predsjednik Mesić ispričao je Feralu prije pet godina da je spreman svjedočiti u Haagu, ali isključivo o tome što je vidio i čuo prilikom posjeta Kninu neposredno poslije Oluje. 'Smatrao sam da svojom prisutnošću mogu malo pomoći da se situacija smiri i da se ljudi koji su ostali tamo osjećaju malo sigurnije', objasnio je Mesić okolnosti svog posjeta Kninu poslije Oluje. Mesić je Čermaka opisao kao čovjeka koji je pokušavao uspostaviti funkcioniranje civilnog života u Kninu i rad komunalnih službi. Za ubojstva srpskih civila Mesić tada nije bio čuo, no u vezi s paljenjem srpskih kuća, što ih je i osobno vidio na odlasku iz Knina, Čermak mu je odgovorio da s tim nije imao ništa, jer se time bavila policija.