LOV NA VJEŠTICE

Mesić traži odgovorne za posjet brigadira Bleiburgu

29.05.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Brigadir HV-a Tihomir Herceg i njegov pomoćnik bili su u službenoj delegaciji na ovogodišnjoj komemoraciji žrtvama na Bleiburškom polju. Predsjedniku Mesiću to se nije svidjelo, pa traži odgovorne za ovaj 'izlet'

'Predsjednik Mesić smatra da brigadir Tihomir Herceg nije trebao biti tamo. Trenutno je u postupku utvrđivanje činjenica u vezi s tim sudjelovanjem. Želimo da se utvrdi tko je poslao Hercega i njegova pomoćnika na Bleiburg i s kojim razlogom. Tek nakon istrage možemo početi razmišljati o poduzimanju nekih mjera', rečeno je u Uredu predsjednika.

Glasnogovornik MORH-a Goran Grošinić rekao je da je odlazak vojnih atašea iz Beča na Bleiburg već godinama uobičajen protokol te da tu ne vidi problema. 'Navedeno obilježavanje održano je pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora. Na njemu redovno sudjeluju i predstavnici Veleposlanstva u Austriji, među kojima i vojni izaslanik. U proteklih pet godina to je bio brigadir Tomislav Galić, a ove godine brigadir Tihomir Herceg. Obojica su tamo išli isključivo u sklopu protokola kao diplomatski dužnosnici', istaknuo je Grošinić za Jutarnji list.