NEDJELJOM U 2

Mesić: Spor sa Slovenijom nije ozbiljan

18.01.2009 u 17:17

Bionic
Reading

Spor između Slovenije i Hrvatske oko crte razgraničenja u Piranskom zaljevu za mene ne predstavlja ozbiljan spor, no obje su se strane ukopale - izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u emisiji Nedjeljom u 2

Mesić je istaknuo kako u ovim trenucima političari na obje strane trebaju biti odgovorni i prihvatiti posljedice te tražiti kompromise. 'Za referendum oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Sloveniji nema potrebe jer samo političari moraju rješiti cijelu stvar. Oni su je i zakuhali' objasnio je Mesić. 

Osim Mesića gosti emisije HTV-a "Nedjeljom u dva" u kojoj se govorilo o slovensko-hrvatskim odnosima, su bile poznate slovenske javne osobe - pjevač Zoran Predin, glumac Radko Polič, bivši košarkaš Peter Vilfan i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković

Svi su oni istaknuli potrebu kompromisa, dodajući dako vjeruju da kriza na političkoj razini ne utječe i neće utjecati na odnose među običnim ljudima.

Odgovarajući na upit novinara Aleksandra Stankovića kako da Slovenija i Hrvatska što prije poboljšaju odnose i odigraju "dupli pas", a nakon prisjećanja Petera Vilfana o utakmici u kojoj je protivničkom igraču namjerno dodao loptu, koju mu je on vratio, što je šokiralo suigrače i suce, predsjednik Mesić je rekao: "Tako da nam Slovenci dodaju loptu."

Upitan o svojoj izjavi o udaljenosti s koje bi Slovenci gledali more da nije bilo Hrvata, a koja je izazvala burne reakcije u susjednoj državi, predsjednik Mesić je rekao kako je izjava izvučena iz konteksta i krivo shvaćena, te da se radilo o pjesničkoj slobodi. Ponovio je kako je izjavom htio naglasiti da su Hrvati i Slovenci uvijek kroz povijest surađivali, a u sadašnjim međusobnim odnosima dogodila se situacija u kojoj su "obje strane ukopane", pa je teško naći rješenje.

"To je bila licencia poetica. Možda nije najsretnije izabrana, ali ja nisam želio ništa loše", odgovorio je hrvatski predsjednik na upit slaže li se s ocjenom da ta izjava nije bila najsretnija.

Također je ponovio da je jedno od mogućih rješenja graničnog problema arbitraža Međunarodnoga suda u Haagu ili da se to pitanje zamrzne i riješi kada i Hrvatska uđe u Europsku uniju. Predsjednik misli da nije potreban slovenski referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

Na upit treba li inzistirati na tome da u razgovorima dviju vlada bude prisutna i treća strana, Mesić je odgovorio kako se i iz današnjih razgovora u emisiji može zaključiti da se dvije vlade trebaju sastati i dogovoriti agendu. "Bitno je da se nađu dvije strane i dogovore agendu, a onda neka pozovu trećeg, četvrtog, petog, koga god hoće, ali da sjednu i dogovore koje korake će poduzeti. I jednima i drugima odgovara da se problem riješi", rekao je.

Predsjednik je također istaknuo kako nikada nije htio podizati tenzije između Hrvata i Slovenaca, pa je i u današnju emisiju došao u Murinom odijelu. Pjevač Zoran Predin također je "poradio na poboljšanju odnosa" te je predsjedniku Mesiću darovao posljednji glazbeni CD koji je snimio na hrvatskom jeziku i pozvao ga na svoj koncert uskoro u Zagrebu.