USTAVNA NEJEDNAKOST

Mesić predao krizni porez Ustavnom sudu

10.08.2009 u 10:43

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić pokrenuo je postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, koji, kako se navodi u priopćenju Predsjednikova Odjela za informiranje, nisu u suglasnosti s odredbom Ustava Republike Hrvatske

U priopćenju se navodi kako Zakon ne uređuje na Ustavom propisan način sudjelovanje svih u podmirivanju javnih troškova te kako se "ne poštuju načela pravednosti, jednakosti i razmjernosti, jer se u odredbama Zakona uvodi nejednakost i neravnopravnost u podmirivanju javnih troškova".

Polančec: To je njegovo pravo!

U izjavi Večernjem listu, potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Damir Polančec Mesićev je potez komentiraoriječima:
- To je pravo predsjednika države, trebamo pričekati ocjenuUstavnog suda u čiju kompetenciju ne sumnjam, a nakon njihove ocjene znat ćemona čemu smo.

Isplatiteljima plaća - poduzetnicima je oduzeto pravo koje imaju prema mjerodavnom propisu, jer se plaće u trgovačkim društvima uređuju na način utvrđen pravilima toga društva te se navedenom odredbom ne poštuju Ustavom zajamčena poduzetnička i tržišna sloboda, stoji u priopćenju.

Odjel napominje kako je Ustavom propisano da se porezni sustav temelji na načelima jednakosti i pravednosti, a porezne stope spomenutim Zakonom ne jamče građanima jednakost, jer teret poreznog opterećenja nije utvrđen razmjerno primanjima koja građani ostvaruju.

"Uvođenjem posebnoga poreza posebice su pogođeni najsiromašniji slojevi društva, odnosno većina građana", ocjenjuje Predsjednikov Odjel za informiranje te dodaje kako "građani koji ostvaruju mjesečna primanja u iznosima i deset puta višim od navedenih ne osjećaju teret poreznog opterećenja".

"Država, kao jamac socijalnog blagostanja, dužna je voditi računa o svim građanima podjednako, poticati gospodarski napredak i socijalno blagostanje građana te štititi njihova prava i gospodarske mogućnosti", stoji na kraju priopćenja.