MIROVNI POSREDNIK

Mesić ponudio pomoć u pregovorima Izraela i Sirije

29.10.2009 u 15:17

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u svojim je prošlotjednim razgovorima s najvišim izraelskim dužnosnicima ponudio pomoć Hrvatske u pokretanju pregovora između Sirije i Izraela, piše u četvrtak izraelski list Haaretz, a Hini je iz predsjednikova ureda potvrđeno da je jedna od tema razgovora koje je Mesić vodio u Izraelu bilo i pitanje Sirije

'Jedna od tema razgovora koje je predsjednik Mesić vodio s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Shimonom Peresom bila je mogućnost obnove izraelsko-sirijskih pregovora čime bi se učinio značajan korak naprijed u rješavanju bliskoistočne krize', potvrđeno je Hini iz predsjednikova ureda.

Ista ta tema, dodaje se, bila je otvorena i u srijedu tijekom razgovora Mesića i sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u Zagrebu. Hrvatski je predsjednik prošli tjedan boravio u Izraelu na konferenciji koju je organizirao predsjednik Peres, a prema navodima Haaretza u razgovorima s visokim izraelskim dužnosnicima kazao je da održava bliske kontakte s Asadom, kojeg je opisao kao 'ozbiljnog i inteligentnog' čelnika.

Visoki izraelski diplomatski izvor kazao je da je Mesić pričao Netanyahuu o svojim bliskim vezama s Asadom, te da je izraelskom premijeru predao poruku sirijskog čelnika u kojoj on izražava interes za obnovom pregovora.

Netanyahu je navodno pitao Mesića o Asadovu karakteru i njegovoj spremnosti da postigne mirovni sporazum s Izraelom i poboljša odnose Sirije sa Zapadom. Izraelski premijer je, piše Haaretz, rekao da je spreman pokrenuti pregovore sa Sirijom bez uvjeta, sve dok se ti razgovori održavaju izravno i bez posrednika.

'Pregovarao sam sa starijim Asadom (Hafezom) pa ne vidim zašto ne bih mogao pregovarati i s mlađim', navodno je rekao Netanyahu. Mesić je za mjesto održavanja izraelsko-sirijskih pregovora, prema pisanju izraelskog lista, predložio Brijune.

Izrael i Sirija posljednji su put pregovarali, uz posredstvo Turske, prošle jeseni a ti su pregovori prekinuti nakon izraelske ofenzive u Pojasu Gaze. Glavni kamen spoticanja u izraelsko-sirijskim pregovorima je pitanje Golanske visoravni, koju je Izrael okupirao tijekom Šestodnevnog rata 1967. godine.

U sklopu mirovne misije UN-a, na Golanu se nalazi i stotinjak hrvatskih vojnika.