SMANJENA KAZNA RIMCU

Mesić pomilovao ubojicu 12-godišnje djevojčice

07.01.2010 u 07:59

Bionic
Reading

Rimcu, koji je priznao da je ubio Aleksandru Zec, kazna je smanjena za godinu dana, kao i Branku Ljubišiću, zapovjedniku logora u Bileći u kojem su mučeni hrvatski branitelji

Iako je javnost bila najviše fokusirana na molbu za pomilovanje Hrvoja Petrača, koju je predsjednik Stjepan Mesić odbio na prijedlog Komisije za pomilovanja, posljednja lista pomilovanih i odbijenih opet bi mogla izazvati rasprave u javnosti, javlja Jutarnji list.

Zatvorska kazna smanjena je Siniši Rimcu (36), bivšem pripadniku rezervnog sastava MUP-a, koji je bio osuđen na osam godina zatvora za ubojstva u Pakračkoj poljani i koji je, kako je to nedvojbeno ustanovio Vrhovni sud, osobno sudjelovao u likvidacijama srpskih civila krajem 1991. godine. Kazna mu je smanjena za godinu dana.

Ranije na slobodu

Rimac je puno poznatiji i kao egzekutor 12-godišnje Aleksandre Zec u prosincu 1991. godine. Nju su, kao i njezinu majku Mariju, ubili Rimac i njegovi suborci, poznati pod nadimkom 'merčepovci' jer im je pretpostavljeni bio Tomislav Merčep, savjetnik ministra unutarnjih poslova. Iako im se sudilo za to ubojstvo, njihovi iskazi u kojem su priznali zločin nisu korišteni zbog proceduralne pogreške.

Branku Ljubišiću (49), zapovjedniku logora smrti u Bileći, u kojem su mučeni hrvatski vojnici i policajci, zatvor je smanjen sa 14 na 13 godina.

Kazna smanjena čedomorki

Za godinu i pol Mesić je smanjio kaznu bivšem specijalcu Zlatku Miliću (43), koji je 21. listopada 2001. na taksi stajalištu Pile ustrijelio svog šogora Niku Rustana. Milić je bio uhićen u lipnju 2000. zbog sumnje da je počinitelj razbojstva u javnobilježnikom uredu Ankice Hukel, odakle je ukraden ortački ugovor vezan uz Dubrovačku banku.

Mesić je na prijedlog komisije pomilovao i čedomorku Danijelu Mutnjaković, koja je u rujnu 2006. usmrtila dvoje tek rođene djece. Kazna joj je s dvije i pol godine smanjena na dvije godine.

'Dečki s Knežije' nisu pomilovani

Među 128 odbijenih za pomilovanje, uz Hrvoja Petrača su i 'dečki s Knežije', braća Velibor i Rajko Momčilović, zagorski tajkun Željko Miketić, bivši pomoćnik ministra obrazovanja Miroslav Dorešić.

Potom Srđ Portolan, kojem je suđeno za iznudu, bivši šef splitskih specijalaca Vinko Budiša, osuđen za ubojstvo mladića u Splitu, i Dubravko Jezerčić, bivši načelnik osječke policije, koji je bio osuđen zbog iznude.