PREDSJEDNIK NA B92

Mesić: Odnosi sa Srbijom se popravljaju

04.12.2009 u 17:31

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u intervjuu emisiji 'Peščanik' beogradskog radija B92 od petka da se odnosi sa Srbijom, koji su zahladili nakon hrvatskog priznanja neovisnosti Kosova, sada popravljaju, ali da se na drugoj strani opet javlja pitanje Bosne i Hercegovine (BiH), točnije Republike Srpske (RS)

Arhitektura balkanskog prostora je, po riječima hrvatskog predsjednika, okončana i ako bi netko sada mijenjao tu arhitekturu, to može samo ratom.

'Ono što ja očekujem od službenog Beograda, to je onaj prvi korak koji sam ja napravio. Ja sam rekao Hrvatima u BiH: 'Vaša država je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku izvolite kreirati u BiH'. Tu poruku Srbima još nismo čuli iz Beograda, da netko kaže 'Srbi iz BiH, ne entiteta nego BiH, vaša domovina je BiH, vaš glavni grad je Sarajevo, svoju politiku kreirajte s druga dva naroda u Sarajevu', rekao je Mesić.

Hrvatski predsjednik kazao je kako svi koji se zalažu za provođenje Daytonskog sporazuma moraju omogućiti povratak svima, što znači i Srbima u Federaciju BiH i Bošnjacima i Hrvatima u RS, te da se, ako se to ne može ostvariti, odnosi moraju uspostaviti na bazi popisa iz 1991. godine, koji će onda generirati povratak.

To, kako je rekao, među političkim elitama u BiH danas ne prolazi, a poseban problem je politika koju vodi premijer RS Milorad Dodik.

'Mi podupiremo Hrvate izvan Hrvatske, ali prije svega mi podupiremo BiH, jer to je zalog mirnog razvoja Srbije, Hrvatske, Crne Gore, ali i mirnog razvoja BiH. Ako u Beogradu budu i dalje smatrali da treba podupirati one elemente koji još robuju ideji o jednoj imperijalnoj velikoj Srbiji, situacija će biti sve gora i gora. Milorad Dodik će otići u povijest, samo je pitanje hoće li otići uz manje ili više zla', istaknuo je Mesić, ukazujući kako Europa mora zaustaviti trend koji sada forsira premijer RS.

Predsjednik Hrvatske je istaknuo da je potrebno poduprijeti međunarodnog predstavnika u BiH u eliminaciji onih koji ju ne priznaju, da bi se potom sastale neke druge političke elite, te da treba staviti do znanja da ako ova politička elita ne može naći izlaz, a Europa ne prihvaća promjene granica, svi koji se zalažu za promjene granica ne mogu ostati u političkom prostoru.

Govoreći o odnosu Srbije prema pitanju Kosova, Mesić je ocijenio dobrim to da je Srbija jedno političko pitanje prebacila u pravnu sferu, dodavši da Srbija ne mora priznati Kosovo, ali da treba priznati realitet da tu postoji sada jedan entitet koji se samoorganizirao i koji je svijet prihvatio. Mesić je dodao kako se radi čitave regije mora komunicirati, a politički problemi trebaju rješavati.