RECESIJA U HRVATSKOJ

Mesić: Očekuju nas krv, znoj i suze

23.02.2009 u 17:47

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas kako ne možemo biti zadovoljni stanjem u hrvatskom gospodarstvu, te ukoliko se ništa ne poduzme u ovoj godini, predviđa tešku situaciju, no smatra da ćemo ju moći izdržati

ZAGREB - "Očekuju nas krv, znoj i suze. Bit će teško, ali možemo izdržati", rekao je Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu" upitan što možemo očekivati u ovoj godini u hrvatskom gospodarstvu.

Mesić kaže kako je recesija Hrvatsku "sigurno zahvatila", a to se vidi "po zatvaranju radnih mjesta i otpuštanju radnika". Od toga ne treba bježati već, kaže, treba donijeti mjere kako da se recesiju što prije svlada.

Ponovio je da Vlada ima odgovornost za sadašnju gospodarsku situaciju. "Vlada uvijek ima odgovornost za ono što se događa u gospodarstvo jedne zemlje. Ona mora poduzimati mjere, praviti okvir svojim mjerama da bi gospodarstvo bilo uspješno", rekao je i naglasio da je uloga izvršne vlasti predložiti okvire koji će omogućiti pozitivno funkcioniranje privrede.

Upitan ima li inertnosti u donošenju antirecesijskog plana, Mesić je ponovio kako Vlada mora osluškivati što se događa u gospodarstvu, te da u analizu stanja treba uključiti Ekonomski institut, HGK, Udruga poslodavaca, HNB, kao i Ekonomsko vijeće, kako bi se dobilo mišljenje "struke i operative". "Ne može se riješiti jedna kriza ako u njenom rješavanju ne sudjeluje i fiskalna i monetarna politika, te gospodarstvo", objasnio je. Upitan nije li Ekonomsko vijeće služilo kao alibi premijeru Ivi Sanaderu, Mesić je rekao kako bi bilo dobro da "ono i dalje bude u funkciji i da dobije relevantne podatke".

Mesić se složio "s onima koji govore da su banke previše zarađivale u proteklom vremenu i da bi morale biti malo skromnije u svojim zahtjevima za profitom", a sve kako se, kaže, ne bi dogodilo "da zbog jetrica zakoljemo tele".

Manjak u proračunu, smatra, vjerojatno će se pokriti zaduživanjem. "Zaduživanje će vjerojatno ići, a kako će se to izvesti, putem državnih obveznica, to je drugo pitanje", rekao je. Predsjednik drži da s MMF-om treba razgovarati jer, kaže, jedno su pregovori, a drugo razgovori.

Mesić je podržao dio mjera za izlazak iz krize koje je u tisku predložio nekadašnji čelni čovjek Vlade bivše SFRJ Ante Marković. Marković predlaže smanjivanje proračuna za 20 posto, uvođenje uvoznih pristojbi i stimuliranje izvoza tako prikupljenim novcem, manji PDV, zamrzavanje plaća, postupnu deprecijaciju kune kroz četiri godine, ukidanje neradne nedjelje, te smanjenje broja općina i decentralizacija.

"Dio tih prijedloga je prihvatljiv i mogao bi se provesti u kraćem vremenu, a za dio je potrebno promjena zakona, odnosno politički konsenzus", rekao je Mesić koji drži da Hrvatska mora smanjiti budžetsku potrošnju, te vidjeti mogu li se neki od planiranih pothvata prolongirati. "A to znači da ćemo u vremenu koje je pred nama morati razmisliti i voditi računa da se ide s rebalansom", rekao je Predsjednik.

Ponovio je pritom ranije izrečeni stav da se odgode infrastrukturni projekti koji odmah ne donose dobit, a forsiraju oni koji će brzo donijeti novac i radna mjesta.

Upitan zalaže li se i dalje za deprecijaciju kune, a što predlaže i Marković, dok se guverner HNB-a Željko Rohatinski zalaže za jaku kunu, Mesić je rekao kako se treba voditi računa o vremenskom trenutku u kojem se predlaže neka mjera. "Sada bi to bilo dosta opasno i mislim da je Rohatinski sada u pravu", rekao je.

Ponovio je kako poslao i formalni pisani prijedlog za tematsku sjednicu Vlade i ocijenio da se Vlada na to neće oglušiti. "Vlada se neće oglušiti i nema ni jednog razloga da se ogluši jer dobro je da i ja pomognem Vladi i Vlada da pomogne našem gospodarstvu", rekao je.

Mesić drži da nema razloga za oštru retoriku između njega i premijera Ive Sanadera jer, kaže, imamo oštre probleme u zemlji koje treba riješiti. "Mi moramo doći do konsenzusa u rješavanju problema, manje je važna kakva je retorika", dodao je.

Složio se s ocjenom da Vladine mjere za sprječavanje krize podsjećaju na "na gašenje požara, ali kanticom za vodu". "Pa sigurno, ako nemamo do kraja razrađenu strategiju kako savladati krizu i recesiju. Ako nemamo do kraja strategiju naše poljoprivrede, energetsku strategiju, sigurno da onda moramo uvijek gasiti požare", rekao je Predsjednik.

Smatra kako bi teške antirecesijske mjere imale utjecaja na lokalne izbore, ali drži da nije dobro ukoliko Vlada zbog izbora čeka s mjerama, te smatra da je to kriva procjena. "Građani se vladaju kao kolektivni intelektualac i ako im se kaže zašto se jedna mjera uvodi i zbog čega ta mjera može donijeti pozitivne rezultate i ako shvate da je upravo tako potrebno, oni će podržati te mjere. Ja se ne plašim ni jedne teške mjere ako se činjenično ide pred građane da je to jedino rješenje", naglasio je.

Upitan na kraju kao će provesti posljednju godinu svoga mandata, Mesić je rekao kako će ona proteći u davanju podršku reformama koje su u tijeku i traženju tržišta za hrvatskog gospodarstvo. "A nakon što odem s mandata bit ću doživotni bivši predsjednik koji će pomagati, koliko bude u moći, sve ono što pomaže interesima Hrvatske", dodao je.