JANDROKOVIĆ O SURADNJI S HAAGOM

'Mesić nije imao sve informacije o Vladinim koracima'

08.06.2009 u 15:42

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je u ponedjeljak da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom (ICTY), ocijenivši da predsjednik Stjepan Mesić nije imao sve obavijesti kad je kritizirao 'pomanjkanje političke volje' hrvatskih vlasti u suradnji s tim sudom.

Komentirajući Mesićevu ocjenu izrečenu u subotu pred diplomatskim zborom na Brijunima, Jandroković je istaknuo da je 'uvjeren kako Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom'.

'Uvjeren sam da je Hrvatska učinila sve kako bi dostavila tražene dokumente ili, ako ih ne može pronaći, da bi utvrdila putove i tijek kolanja tih dokumenata', kazao je hrvatski ministar.

'Vjerujem da predsjednik Mesić u tom trenutku nije imao sve informacije o najnovijim koracima koje je poduzela hrvatska vlada... Vjerujem da je to razlog takve njegove ocjene', rekao je Jandroković na konferenciji za novinare održanoj u povodu posjeta Hrvatskoj marokanskog ministra vanjskih poslova Taiba Fasija Fihrija.

Mesić je u subotu navečer na Brijunima na tradicionalnom prijamu za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj, govoreći o suradnji s ICTY-jem, kazao kako Hrvatska nije smjela dopustiti da dođe u takav položaj.

'Ako se već govori o tome čiji talac Hrvatska smije ili ne smije biti, onda ova zemlja u prvome redu ne smije biti talac pomanjkanja političke volje svoje vlasti da uradi sve ono na što je obvezuje Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom', kazao je Mesić u subotu.

Na novinarski upit hoće li nakon izvješća glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza Vijeću sigurnosti UN-a biti odblokirano 23. poglavlje pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om Pravosuđe i temeljna prava, Jandroković je rekao kako je 'poznato da je Hrvatska ispunila tri mjerila za otvaranje tog poglavlja'.

'U međuvremenu se dogodio ovaj problem s procjenom naše suradnje sa sudom u Haagu, no vjerujem da imamo dovoljno elemenata i da će zemlje koje sada imaju određene rezerve prema otvaranju tog poglavlja te rezerve uskoro ukinuti i da će Hrvatska otvoriti 23. poglavlje', rekao je Jandroković.