UTRKA IZVAN OVLASTI

Mesić: 'Kandidati nisu niti Ustav pročitali'

23.11.2009 u 19:18

Bionic
Reading

Upitan vidi li konkretne programe kod svojih mogućih nasljednika, odgovorio je s kratkim 'malo', a na pitanje jesu li poruke koje odašilju predsjednički kandidati u skladu s ustavnim ovlastima predsjednika Republike Stjepan Mesić tijekom posjeta tvornici TOZ Penkala danas je rekao kako mu se čini da se dosta nabrajaju želje, ali da se malo govori na koji način se mogu ostvariti

'Malo se govori o onome što predsjednik radi, o njegovim ustavnim obvezama', rekao je Mesić, a kao primjer naveo je situaciju kada je, po njegovom riječima, u izgledu bio vojni udar. Tada je, kaže Mesić, trebalo donijeti odluku i umiroviti generale, ako se žele baviti politikom.

'Velik broj kandidata kao da nije pročitao Ustav. Oni su morali vidjeti koje su ustavne obveze predsjednika, u što ulazi i funkcioniranje svih državnih mehanizama, pa i gospodarstva, ali onda treba reći što bi bilo dobro učiniti, da od uvozne stvorimo izvoznu privredu', rekao je Mesić.

Na pitanje može li se očekivati da će na kraju mandata objaviti svoju imovinsku karticu, kao što predlaže nezavisni predsjednički kandidat Dragan Primorac, podsjetio je da je to zakonska obveza dužnosnika.

Na upit vidi li među kandidatima svog nasljednika na dužnosti predsjednika, odgovorio je potvrdno, ali je dodao da ne zna tko će to biti.