OTVORENI RAT

Mesić ismijao Bandića. Ovaj odmah uzvratio

29.12.2009 u 14:44

Bionic
Reading

Predsjednik Stipe Mesić komentirao je Bandićevu izjavu u kojoj traži Mesića da nakon deset godina objavi sve donatore svoje predsjedničke kampanje i da 'časno završi mandat'

'Meni je žao što taj gospodin laže. Prije svega kaže da je dva puta sudjelovao u mojoj kampanji, što nije istina', rekao je Mesić te objasnio kako je u prvoj kampanji SDP bio protiv njega, pa Bandić nije odskakao od stranke, a u drugoj kampanji ga je podržavao SDP, dakle stranka u kojoj je i Bandić bio.

'Trebao bi znati i da sam jedini koji je dao izvještaj o financiranju kampanje. Tražio sam neovisnu reviziju, ta revizija je dostupna, ne piše na engleskom, piše na hrvatskom pa se može pročitati', objasnio je predsjednik.

'Bandić nema razloga za ljutnju'

Mesić je rekao i da je Bandiću poručio kako je važno imati transparentnu kampanju.

'Ja sam imao velikih poteškoća radi Hrvoja Petrača koji nije ni jednom kunom sudjelovao u financiranju moje kampanje, ali neki moji poznati kritičari jednostavno su spekulirali da je on možda mene financirao. Dva mandata sam morao objašnjavati da to nije istina. Jednostavno nisam htio da se to i njemu dogodi', poručio je Mesić. 'Zašto se ljuti, taj gospodin nema ni jednog razloga za ljutnju, ja samo pomažem', dodao je. Jer, kad bi on slučajno došao ovdje, morao bi imati maksimalnu transparentnost kod izvješća o financiranju izborne kampanje', rekao je Mesić.

Upitan jesu li kandidati na 'daljinski upravljač', Bandić onaj Ive Sanadera, a Josipović čelnika SDP-a Milanovića, Mesić je odgovorio kako smatra da nisu i da se radi 'o prepucavanjima'.

'I djetetu je jasno da Sanader priželjkuje Bandića'

'Mislim da su to međusobna prepucavanja koja nemaju nikakve podloge, ni utemeljenja u budućem radu budućeg predsjednika, jer on ne može i ne smije biti ni na čijem daljinskom upravljaču', rekao je Mesić dodajući da bi to upravo novinari vrlo brzo otkrili kad bi postojala komunikacija s jednom strankom. Istaknuo je kako predsjednik, ma iz koje stranke došao, 'ne smije biti vezan jer mu to Ustav zabranjuje'.

'Tko god misli doći ovdje, mora biti svjestan da već sad mora ugasiti daljinski upravljač. A da Ivo Sanader više priželjkuje gospodina Bandića nego Josipovića, mislim da je to i malom djetetu jasno', zaključio je Mesić.

Bandić:'Mesić je ostario'

'Mesić je malo ostario pa je zaboravio. Ali ja mu to opraštam. Ali mogao se dostojanstvenije i poštenije oprostiti od svoje funkcije. Inače, kada bih samo brojio koliko me puta dnevno zvao u zadnjih deset godina kao zagrebačkog gradonačelnika, ja bih mogao pričati jedno osamnaest dana", kazao je Bandić za Hrvatski radio.

Odgovarajući, pak, na ocjenu predsjednika Mesića kako je i "malom djetetu jasno" da je Sanaderu draži Bandić kao budući predsjednik od Josipovića, Bandić je izjavio kako je on kandidat "običnog hrvatskog čovjeka".

"Kao prvo, ja nisam kandidat ni gospodina Mesića ni gospodina Sanadera, ni gospodina Zorana Milanovića. Ja sam kandidat običnog hrvatskog čovjeka", izjavio je Bandić