HITNO DJELOVATI

Mesić inzistira da Vlada donese mjere protiv krize

18.02.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić spreman je formalizirati svoj zahtjev premijeru Sanaderu da se sazove tematska sjednica Vlade koja bi raspravljala o gospodarstvu

Predsjednik, naime, smatra da bi bilo dobro i da ministri Šuker i Polančec izađu pred javnost s konkretnim brojkama i objasne stvarno stanje u kojem je Hrvatska – od zaduženosti i dugova koji dolaze na naplatu do konkretnih mjera borbe protiv recesije, a zalaže se i za obustavu investicija u pelješki most, izvještava Večernji list.

Mesić također drži da bi bilo dobro početi pregovore prije nego što dođe do kritične situacije u kojoj bi Hrvatska mogla biti prisiljena zatražiti pomoć MMF-a, jer bi na taj način pozicija za pregovore o uvjetima s MMF-om bila bolja nego ako se to radi u zadnji čas u kojem bi se moralo bez pogovora pristati na uvjete MMF-a.

S tim prijedlozima, koji zvuče prilično disonantno u odnosu na Sanadera, Mesić ulazi u zadnju godinu svog drugog mandata: ako sve bude po planu, na Pantovčaku će biti do 18. veljače 2010. Mesić se, nastavi li ovako, u zadnjoj godini očito ne namjerava pasivizirati i onima koji su svojedobno poručili da će 'izdržati Mesićeve savjetnike još godinu dana’, 2009. bi se mogla oduljiti, piše Večernji list.

Gospodarske prilike otvaraju mu mogućnost za kritičke istupe u javnosti iako se od njega dosad nije mogla čuti nijedna riječ izravne kritike na račun Sanadera. Mesić će, kažu njegovi suradnici, nastupati kao eksponent građana izražavajući njihove brige i nevolje, postavljajući pitanja Vladi i nudeći rješenja.

Nezadovoljan je što nisu provedene reforme i ustrajat će na tome da se na njima radi, jer smatra da izlike za usporeni ulazak u EU ne treba tražiti u drugima, pa ni u Slovencima. I svojim porazom smatra činjenicu da neće biti u timu koji će uvesti Hrvatsku u EU, jer je vjerovao da će njegov drugi mandat završiti s Hrvatskom kao članicom NATO-a i EU.

Osim toga, najavio je da nije nemoguće da uoči izbora izađe javno s podrškom nekom od kandidata, jer nema sumnje da točno zna kome bi želio 18. siječnja sljedeće godine ‘predati palicu’.