INTERVJU ZA BLIC

Mesić: Hrvati i Srbi se ne moraju pomiriti

30.11.2009 u 09:41

Bionic
Reading

Hrvatska će, kada uđe u Europsku uniju, podržati ulazak Srbije u EU, rekao predsjednik Stjepan Mesić u intervjuu za srbijanski Blic

Naglasio je da je do određenog zastoja između dvije zemlje došlo nakon što je Hrvatska priznala neovisnost Kosova te je dodao da ne vidi razlog da se to zamjera Hrvatskoj.

'Mi smo jedna od 63 zemlje koje su to dosada učinile. Ne vidim nikakvoga smisla da se to zamjera samo nama i da odnosi Zagreb - Beograd postanu taoci jednog poteza koji nije ništa drugo nego priznavanje novog realiteta u jugoistočnoj Europi', rekao je Mesić za Blic.

Na pitanje misli li još uvijek da Srbiju treba 'dekosovizirati', Mesić je istaknuo da pod tim pojmom ne misli ništa loše za Srbiju, već smatra da bi i za 'Srbiju i za regiju bilo dobro kada pitanje Kosova ne bi bilo alfa i omega politike Srbije, odnosno kada ta politika ne bi bila na najboljem putu da postane zarobljenik kosovskoga pitanja'.

Mesić nije prijatelj teze da treba doći do pomirenja između Hrvata i Srba kao naroda.

'Ako bismo to prihvatili, onda bismo prihvatili i tezu da narodi mogu biti i krivi, odnosno odgovorni za neke stvari, a tome se najodlučnije protivim. Da budem potpuno jasan: nema, ne može i ne smije biti kolektivne odgovornosti bilo kojeg naroda za bilo koja zlodjela koja su počinili neki njegovi pripadnici, naredili neki njegovi pripadnici, ili ih nisu spriječili, odnosno naknadno procesuirali. U tom smislu nema potrebe govoriti niti o pomirenju naroda, ali itekako ima potrebe inzistirati na ponovnom uspostavljanju međusobnog povjerenja i razumijevanja', pojasnio je predsjednik.

Mesić smatra da je kao predsjednik učinio sve što je mogao da bi potaknuo svijest o tome da je povratak izbjeglih hrvatskih građana srpske nacionalnosti hrvatski državni i nacionalni interes.