REZ S PANTOVČAKA

Mesić bi smanjio plaće sebi i državnim dužnosnicima

26.02.2009 u 10:50

Bionic
Reading

Predsjednik Stjepan Mesić odlučio je po uzoru na svog slovenskog kolegu Danila Türka pokrenuti inicijativu za smanjenje dužnosničkih plaća u Hrvatskoj. U Sloveniji samo na dužnosničkim plaćama osigurala uštedu od oko 2,5 milijuna eura. U Italiji još su prošle godine srezana sredstva namijenjena ministrima i njihovim uredima, što u ovoj godini znači uštedu od 20 milijuna eura. Lani je ušteđeno osam milijuna eura. Plaće državnim dužnosnicima u Irskoj smanjene su u ovoj godini za deset posto

Plaće državnih dužnosnika u Hrvatskoj porasle su 1. siječnja zajedno s plaćama svih zaposlenih u javnom sektoru i državnoj upravi, što je posljedica rasta proračunske osnovice za šest posto. Tada su ministarske i zastupničke plaće porasle za nešto više od 800 kuna, premijerska plaća veća je za tisuću kuna, dok je predsjednik Mesić dobio plaću veću za 1.300 kuna, piše Novi list 

– Mesić pritom misli da se to treba odnositi i na njega samog, kao i na sve njegove savjetnike, kažu na Pantovčaku. Predsjednik Mesić ne može formalno predložiti zamrzavanje dužnosničkih plaća, ali očito je u godini koju će obilježiti štednja na svim razinama odlučio biti taj koji će od dužnosnika zatražiti da pokažu solidarnost s građanima. 

SMANJENJE PLAĆA
Ako Mesićev prijedlog prođe, to bi značilo vraćanje dužnosničkih plaćana prošlogodišnje iznose i takav bi potez pogodio najviše petstotinjakljudi.

Krajem prošle godine, kad je Vlada tvrdila da sastavlja štedljivi proračun, njezini su članovi obećavali da će se iznaći način da dužnosničke plaće ne rastu zajedno s plaćama službenika i namještenika koji nisu pristali na jednogodišnje zamrzavanje svojih primanja. No, od tog obećanja nije bilo ništa, a u Vladi su se pravdali da ne mogu zaustaviti rast dužnosničkih plaća uredbom jer je na Ustavnom sudu srušena slična uredba kojom je Vlada godinama 'stopirala' dodatak za godine staža od 0,5 posto na dužnosničke plaće.

Početkom godine i oporbeni SDP je predložio rezanje zastupničkih plaća, ali o tom prijedlogu Sabor još nije raspravljao. Kako će proći predsjednikova inicijativa, ali i zakonski prijedlog SDP-a, ovisit će o stavu vladajuće većine u pralamentu, odnosno o HDZ-u i njegovim koalicijskim pratnerima.

Osim predsjednika Mesića, članova Vlade i saborskih zastupnika, na udaru bi bili i svi državni tajnici, tajnici ministarstava, ustavni suci, članovi državnog izbornog povjerenstva, direktori i ravnatelji državnih zavoda i agencija. Osim poruke javnosti da su i dužnosnici spremni na odricanje, postigla bi se i određena financijska ušteda, ali još uvijek nitko ne zna kolika.

Iako se u ovoj godini nije želio očitovati o prijedlozima za sniženje dužnosničkih plaća, premijer Ivo Sanader ipak će morati odgovoriti na Mesićevu inicijativu i pokazati je li spreman i na štednju u vlastitim redovima. U suprotnom, kakva god bila situacija u zemlji, Vladina inicijativa za smanjenjem službeničkih plaća u rebalansu, na kojima bi se trebalo uštedjeti više od milijardu kuna, neće izgledati uvjerljivo.