POVJERENSTVO NEMOĆNO

Mesić bez posljedica zbog sukoba interesa

15.09.2010 u 17:05

Bionic
Reading

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa zaključilo je da je bivši predsjednik Stipe Mesić jedno vrijeme nakon prestanka mandata bio u sukobu interesa jer je imenovan u Nadzorni odbor Ingre, međutim, sam postupak protiv njega ne mogu pokrenuti jer za to nemaju osnove

Povjerenstvo je u slučaju Mesića samo ocjenjivalo okolnosti pod kojima je on imenovan u Nadzorni odbor Ingre i zaključilo da je on doista bio u sukobu interesa jer je u NO imenovan u periodu šest  mjeseci nakon prestanka dužnosti (16. srpnja ove godine). Međutim, osnove za pokretanje postupka u Povjerenstvu nisu vidjeli jer je Mesić 16. kolovoza ove godine prestao biti dužnosnik, a odluka o njegovom imenovanju u Nadzorni odbor na Trgovačkom je sudu upisana i uvedena u sudski registar tek 18. kolovoza, odnosno dva dana nakon što je Mesić prestao biti dužnosnikom.

Zbog činjenice da je Povjerenstvo u ovom slučaju ostalo vezanih ruku, njegov predsjednik Mato Kačan upozorio je da 'dužnosnici u šest mjeseci nakon prestanka dužnosti ne bi trebali prihvaćati druge nedozvoljene dužnosti (prema zakonu, državni dužnosnici još šest mjeseci nakon prestanka njihove dužnosti ne mogu biti članovi uprava ili nadzornih odbora trgovačkih društava)'.

Povjerenstvo je na današnjoj sjednici odbacilo i prijavu u kojoj se spominje Mesićeva kći Saša. Naime, predsjednik Društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava Ivica Filipović prijavio je zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovog bivšeg zamjenika Ivu Jelušića zbog navodnog utjecaja na zapošljavanje Saše Mesić na mjesto predsjednice uprave Termi Zagreb. Filipović je, naime, ustvrdio da je Saša Mesić bez javnog natječaja zaposlena u Terme Zagreb, tvrtku koju su zajednički osnovali Grad Zagreb i INA.

Povjerenstvo je zaključilo da je imenovanje bilo u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima koji kaže da se članovi uprave IMENUJU, a ne biraju javnim natječajem, te da sukoba interesa nije bilo.

Prijava je odbačena i protiv predsjednika Udruge sudaca i suca Vrhovnog suda Đure Sesse, koji je prijavljen da nije naveo sve podatke u imovinskoj kartici. 'Suci doista imaju obvezu podnošenja imovinske kartice, no oni nisu javni dužnosnici i ne spadaju pod Zakon o sprečavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti kojim se bavi ovo povjerenstvo', zaključio je Kačan, dodavši da je Sessa u pismu povjerenstvu odbacio navode da nije prijavio svu imovinu.