HDZ-OV ZASTUPNIK POD POVEĆALOM

Mesaru Fioliću nezakonito isplaćeni poticaji za kukuruz

23.05.2011 u 11:58

Bionic
Reading

Marija Mačković, načelnica općine Jasenovac iz redova HDZ-a, nije pomagala samo bivšem premijeru Sanaderu i zastupniku Mariju Zuboviću u kupnji korablja - tradicionalnih drvenih kuća u selu Krapje - u svojoj općini. Puno izdašnije pomagala je jednom od najvećih proizvođača i trgovaca mesom u Hrvatskoj, saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću. U središtu zanimanja obitelji Fiolić nisu bile korablje, već nešto puno unosnije - poljoprivredno zemljište na račun kojeg je nezakonito dobivao poticaje za kukuruz

Prema pisanju Jutarnjeg lista, 2007. godine načelnica općine Jasenovac Marija Mačković je 130 hektara državne zemlje na području svoje općine dala u koncesiju obitelji Fiolić i njihovoj farmi Jelas. Javno je ustvrdila da je potvrdu o korištenju državnog zemljišta Fiolićima izdala na preporuku Petra Čobankovića. Po istom receptu Matija Mikulić, HDZ-ov načelnik susjedne općine Hrvatska Dubica, Fiolićima je na korištenje dodijelio 70 hektara zemlje na dubičkom području.

Odluke HDZ-ovih načelnika Jasenovca i Dubice razjarile su desetak lokalnih poljoprivrednika koji su do dolaska Fiolića obrađivali to državno zemljište. Prema naputku Ministarstva poljoprivrede koncesija na državno zemljište dodjeljuje se onome tko ga je dotad obrađivao, a tek ako on ne želi, nudi se dalje. Općinski načelnici po naputku ministra Čobankovića oglušili su se na taj propis i pogodovali Fioliću.

Samo na području Jasenovca i Dubice, Fiolići, uz 200 spomenutih spornih hektara, imaju koncesiju i na još više stotina hektara zemljišta u državnom vlasništvu. Na području tih dviju općina obrađuju 562,5 hektara zemlje, od čega je samo 5,5 hektara u njihovom vlasništvu. Kad država zemlju dodijeljenu u koncesiju odluči prodati, upravo Fiolići kao koncesionari imaju pravo prvokupa.

Valja istaknuti kako je 2007. godine Ministarstvo poljoprivrede odobrilo isplatu 1,77 milijuna kuna poticaja za ekološku proizvodnju kukuruza kojim hrane bivole i goveda. U zahtjevu za potporama Fiolić je naveo da je kukuruz zasijao na 516 hektara na području Jasenovca i Dubice. Međutim, u lipnju 2007. godine inspektori Ministarstva poljoprivrede utvrdili su da je Fiolić umjesto na 516 hektara kukuruz zasijao na 135 hektara manje te su zbog krivotvorenih podataka naložili da se obustavi isplata poticaja od 1,77 milijuna kuna.

Naime, u slučaju kad poljoprivrednik nije obradio više od pet posto površine za koju je dobio poticaj, gubi pravo na isplatu cijelog odobrenog iznosa. Obitelj Fiolić se žalila na odluku inspekcije, a Povjerenstvo za poticaje Ministarstva poljoprivrede im je, prema informacijama Jutarnjeg, odobrilo korištenje dijela poticaja. No time se HDZ-ov zastupnik nije zadovoljio, već je i 2008. godine pokrenuo upravni spor kojim traži povrat cijelog iznosa poticaja. Spor još uvijek nije okončan.

Jutarnji list je, međutim, doznao da je Agencija za plaćanje Ministarstva poljoprivrede početkom ove godine naložila Fiolićevoj farmi Jelas da vrati poticaje za uzgoj kukuruza iz 2007.