IMA NEKA TAJNA VEZA

Merrill Lynch povezuje Inu, MOL i Podravku

Bionic
Reading

Merrill Lynch autor je tajnog plana preuzimanja Podravke, ali je radio i kao savjetnik u privatizaciji INA-e. M. Lynch je za savjetnika na poslu angažirao odvjetnika Zorana Markovića, koji je bio drugi direktor Fime Ami - tvrtke na koju je prebačeno 10,6 posto dionica Podravke

Tek danas, poslije tromjesečne posvemašnje šutnje, i to pet nakon što je otkriveno da su među jamstvima za povrat kredita od 34,2 milijuna eura koji je mađarska banka OTP dala za Podravkinih 10,64 posto dionica deponiranih na kontu Fime Ami ltd na Malti također bile Inine dionice, čuo se prvi glas iz mađarske banke, piše Večernji list

Laszlo Wolf, zamjenik predsjednika uprave OTP-a, ustvrdio je za HTV da su kreditni ugovor s Podravkom dogovorili u skladu s uobičajenom bankarskom praksom. Objasnio je da je OTP banka ugovor i sve detalje oko uvjeta i jamstva povrata kredita zapravo preuzela od prvog kreditora – investicijske banke Merrill Lynch, nakon što su procijenili da je riječ o sigurnom poslu.

Istodobno su iz OTP-a u Budimpešti priopćili kako su relevantnu dokumentaciju predali mađarskim vlastima, koje surađuju s hrvatskim istražiteljima.

Otkud takva nagla promjena u OTP-ovu ponašanju? Više je nego očito kako je do toga dovelo otkriće da je novac za kredit OTP-u dao MOL – čiji je ta banka suvlasnik – te povezivanje operacije Spice s pregovorima između hrvatske Vlade i MOL-a o upravljačkim pravima u Ini.

Šestak i Polančec

Ključni dio Wolfova istupa jest tvrdnja da su sve uvjete kreditiranja, pa tako i Inine dionice kao jamstvo, preuzeli od Merrill Lyncha, koji je prvi financirao operaciju Spice. Sva je prilika da OTP banka – pritisnuta velikim interesom hrvatske javnosti, ali i s mađarskim institucijama za vratom – želi od sebe odmaknuti sumnju da je sudjelovala u netransparentnim poslovima povezanim sa stjecanjem kontrole u hrvatskoj naftnoj kompaniji i vlasničkog udjela u Podravki.

Ako su točne Wolfove tvrdnje, tada cijela afera dobiva još skandaloznije obrise. Merrill Lynchov margin loan aranžman Podravka je za vlastite dionice posredstvom varaždinske Fime sklopila još 2007. godine, a zbog pada burze neprestance ga je financirala sumnjivim transakcijama, među kojima je najpoznatije "delegiranje" novca posredstvom splitskog SMS-a. Tek na početku prošle godine taj aranžman nadomješta se kreditom koji je dao OTP iz MOL-ova depozita pohranjena u toj banci.

Nadasve su zanimljive dvije činjenice. Godine 2007. priprema se nastavak privatizacije Ine, a u tome je poslu financijski savjetnik Merrill Lynch, koji za konzultanta angažira odvjetnika Zorana Markovića, poslije direktora Fime Ami ltd. Drugo, u listopadu 2008. godine počinju pregovori između hrvatske Vlade i MOL-a o upravljačkim pravima u Ini, koje vodi tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec.

Ako je OTP sve uzuse kreditiranja Podravke preuzeo od Merrill Lyncha, je li moguće da je MOL već toj kući dao pozadinsko jamstvo za financiranje operacije Spice, a Podravka zauzvrat otplatu jamčila i Ininim dionicama? Je li mađarska OTP banka potom slučajno isplatila Merrill Lynch u doba kada mađarska naftna kompanija dobiva upravljačka prava u Ini veća nego što joj daje njezin vlasnički udjel?? Je li nazočnost odvjetnika Zorana Markovića samo slučajna u svim tim poslovnim aranžmanima i relacijama???

Najzanimljivije je to da Merrill Lynch nije bio tek puki financijer operacije Spice, koju je zamislio dio Podravkina menadžmenta uz, kako se sumnja, visoko političko pokroviteljstvo. Prema dokumentu koji je Večernji list objavio još u listopadu prošle godine, ta je financijska kuća dala operativnu razradu operacije Spice, i to u četiri koraka, koja bi dovela do potpune vlasničke prevlasti Podravkina menadžmenta u koprivničkoj prehrambenoj kompaniji.

Previše je tu slučajnosti i otvorenih pitanja koja pod veliku sumnju dovode dio državnoga vrha koji je imao ekskluzivne ovlasti u pregovorima o budućnosti Ine.

Ključno je za raščišćivanje cijele priče to krije li se u pozadini kreditnoga aranžmana između Merrill Lyncha i Podravke novac mađarske naftne korporacije. Iz MOL-a su, naime, priznali da su pozadinski jamac OTP-u za kredit Podravki. Iz OTP-a, pak, kažu da su kredit, pojednostavljeno rečeno, "preslikali" od Merrill Lyncha. Znači li to da je MOL također pozadinski jamac financijske kuće koja je prva financirala operaciju Spice?

Potvrda takva scenarija imala bi nemjerljive posljedice po ocjenu motiva iz kojih se ušlo u drugi krug privatizacije hrvatske naftne kompanije i načina na koji je ona vođena.