nova nesigurnost

Merkel traži od Turske da zaustavi ofenzivu u Siriji

17.10.2019 u 16:56

Bionic
Reading

urska mora zaustaviti svoje vojne operacije na sjeveru Sirije koje donose nova stradanja toj ratom već uništenoj državi, rekla je u četvrtak njemačka kancelarka Angela Merkel u parlamentu, ponovivši kako Njemačka zabranjuje prodaju oružja Turskoj koja je ove godine dosegla rekordnu razinu

Merkel je u obraćanju parlamentu kritizirala činjenicu da će turska ofenziva donijeti novu nesigurnost regiji i Europi u kontekstu Islamske države.

Raniji uspjesi u borbi protiv te radikalne skupine, većinom postignuti uz pomoć kurdskih snaga, mogli bi biti poništeni, dodala je.

Merkel je u isto vrijeme naglasila činjenicu da je Turska primila oko 3,6 milijuna sirijskih izbjeglica i time pomaže Europi.

Usprkos kritikama, njemačka kancelarka i dalje podržava dogovor o izbjeglicama između Ankare i Bruxellesa, naglasila je.

Istaknula je kako će Njemačka prestati prodavati oružje Turskoj, no nije pozvala na dodatne sankcije.

Njemačka prodaja oružja Turskoj u prvih osam mjeseci 2019. je narasla na 250,4 milijuna eura, najviše od 2005. godine.

Turska je 9. listopada započela svoju ofenzivu na Siriju, ciljajući kurdsku paravojsku za koju tvrdi da je povezana s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja je već nekoliko desetljeća u sukobima u Turskoj sa središnjim vlastima.