BUDUĆNOST EU

Merkel poručila Hollandeu da moraju donijeti 'neophodne odluke'

08.05.2012 u 19:30

Bionic
Reading

Francuska i Njemačka moraju donijeti 'neophodne odluke' kako bi osigurale budućnost Europe, napisala je u utorak u njemačka kancelarka Angela Merkel u čestitki novom francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu

'Na nama je da donesemo neophodne odluke za Europsku uniju i eurozonu kako bi naša društva pripremili za budućnost i osigurali ili ojačali njihov prosperitet', napisala je Merkel. Njemačka kancelarka je Hollandeu uputila iskrene čestitke na izboru za novog francuskog predsjednika i istaknula da 'preuzima funkciju punu odgovornosti u razdoblju brojnih izazova'.

'Sigurna sam da će naša suradnja pojačati i produbiti tradicionalno prijateljstvo naših naroda, u očekivanju 50. godišnjice Elizejskog sporazuma. Radujem se što s vama nastavljam put zajedničke odgovornosti za Europu i što ćemo skupa raditi za dobrobit naših zemalja i Europe', zaključila je Merkel u svojoj poruci.

Hollande i Merkel sastat će se 16. svibnja u Berlinu, dan nakon inauguracije francuskog predsjednika. Dvoje državnika imaju različita gledišta na gospodarsku politiku u Europi i rješavanje krize. Hollande je doveo u pitanje fiskalni pakt kojeg je, na inicijativu Njemačke, potpisalo 25 članica EU-a.