BERLINSKE USPOMENE

Merkel pad Zida dočekala u sauni

06.11.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je do ujedinjenja Njemačke živjela u Istočnom Berlinu, pad Berlinskog zida dočekala je u sauni

'Te večeri, 9. studenoga 1989. išla sam s prijateljicom u saunu, kao i svakog četvrtka navečer. Kada smo se vraćale, kontrolna točka na ulici Bornholmer bila je otvorena pa sam prešla na zapadnu stranu', rekla je Angela Merkel za javnu televiziju ARD.

Tako se buduća kancelarka pridružila mnoštvu istočnih Nijemaca koji su preskočili zid. 'Našla sam se u kasnije stanu s potpunim neznancima koji su nam ponudili limenku piva', dodala je.

Kancelarka koja je tada imala 35 godina i radila kao fizičarka na znanstvenoj akademiji u istočnome Berlinu, sljedećeg dana s majkom je otišla na kamenice u restoran u zapadnom Berlinu. 'Često smo u šali govorile da ćemo ići u Kempinski na kamenice kada više ne bude granice', dodala je Merkel, rekavši da ni ona ni majka nisu u to doista vjerovale.

Angela Merkel koja je 2005. postala prva njemačka kancelarka iz bivše istočne Njemačke, rođena je u Hamburgu, na sjeveru zemlje. No kada joj je bilo tek nekoliko mjeseci, roditelji su se preselili u Istočnu Njemačku, gdje je njezin otac službovao kao pastor u gradiću Templinu, sjeverno od Berlina, kako bi evangelizirao komunistički DDR.

Merkel je izjavila da nikada nije htjela napustiti DDR zbog obiteljskih i prijateljskih veza koje je ondje imala. Bila bi 'teška odluka napustiti svijet u kojemu sam živjela i zato to nisam učinila', rekla je.

U ponedjeljak će se u Berlinu održati središnja svečanost povodom 20. godišnjice rušenja Zida.