WEIDMANN POKAZUJE ZUBE

Merkel oštro kritizirao vlastiti politički štićenik

14.07.2011 u 11:12

Bionic
Reading

Guverner njemačke Narodne banke (Bundesbank) Jens Weidmann u intervjuu za tjednik Die Zeit oštro je kritizirao način na koji se kancelarka Angela Merkel nosi s grčkom krizom, iako je na čelnu poziciju u Bundesbanci došao s mjesta savjetnika u Uredu kancelarke, i na Merkeličin prijedlog

Mladi ekonomski stručnjak Jens Weidmann do prije nekoliko mjeseci bio je široj javnosti nepoznat, ali moćan savjetnik njemačke kancelarke Angele Merkel.

Kada je trebalo brzo naći novog guvernera Bundesbanka, njemačke narodne banke, Merkel je nominirala svog bliskog suradnika Weidmanna, koji je dobio podršku i ostalih čimbenika te prije tri mjeseca i službeno postao guverner. Neki u medijima su se tada pitali hoće li Weidmann obavljati svoj posao neovisno o politici, konkretno o Merkel, kojoj je imao zahvaliti svoju guvernersku poziciju.

Odgovor je dao sam Weidmann ovih dana, u intervjuu lijevom tjedniku Die Zeit.

'Različitost službenih glasova u javnoj raspravi ne doprinosi mnogo tome da ljudima vratimo povjerenju u političku sposobnost djelovanja', rekao je Weidmann te oštro iskritizirao način na koji se njemačka kancelarka nosi s krizom eura i Grčkom.

Za Weidmanna je sporan i jedini Merkeličin doprinos planu EU za spas eura, a to je paradno uključivanje privatnih banaka u pomoć Grčkoj, što se u realnosti ispostavlja kao simbolički čin, jer banke na kraju očekuje najveća zarada.

'Također, u trenutačnom okruženju takav potez nosi više rizika nego dobiti', zaključio je Weidmann, koji pledira za odlučne poteze, a ne još veće rastezanje agonije.
Guverner Bundesbanke upozorava i europske političare da moraju imati spreman rezervni plan ako doista dođe do bankrota Grčke, a ne da svi budu samo šokirani: 'Potrebno je odlučiti kako će se zaustaviti širenje krize.'

U slučaju Italije Weidmann je optimist te smatra da 'ona sama od sebe i vlastitom snagom može riješiti probleme', no ipak savjetuje 'konzekventan program štednje'.