KOSOR U NJEMAČKOJ

Merkel: Nisam u kontaktu sa Sanaderom

03.02.2010 u 17:03

Bionic
Reading

Njemačko-hrvatski bilateralni odnosi izvrsni su, a isto bi trebalo postići i na gospodarskoj razini, izjavile su njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednica hrvatske vlade Jadranka Kosor nakon susreta u srijedu u Berlinu a tom prilikom Merkel je pohvalila i politiku hrvatske vlade glede gospodarskih reformi.

'Htjela bi se gospođi premijerki srdačno zahvaliti za hrabru politiku i to u jeku gospodarske krize u Hrvatskoj koja ovu zemlju ipak postavlja na čvrste noge', rekla je njemačka kancelarka. Naglasila je da su potezi koje čini vlada Jadranke Kosor prije svega u korist Hrvatske.

'Nisam u kontaktu sa Sanaderom'

Na pitanje hrvatskih novinara je li u kontaktu s bivšim premijerom Ivom Sanaderom i zna li razloge zbog kojih je otišao, kancelarka Merkel kazala je kako nije u kontaktu, ali kako 'mnogi iz Europske pučke stranke jesu'. piše Večernji.hr.

'Što se tiče pitanja njegova odlaska, to je pitanje koje su mnogi od nas postavljali, ali nema odgovora. Vi biste mogli znati više o tome', kazala je.


'Bilo mi je važno čuti da Hrvatska to radi za sebe, da se bori protiv korupcije i birokracije te da poduzima neke druge važne korake poput privatizacije', rekla je Merkel i objasnila da su to potezi koje Hrvatska čini kako bi ispunila uvjete za prijem u EU ali i za boljitak vlastitih građana.

Njemačka je kancelarka pohvalila i 'važne i hrabre' korake koje je premijerka Kosor učinila u procesu rješavanja graničnog prijepora sa Slovenijom.'Mi ćemo i s naše strane Sloveniju ohrabriti da konstruktivno podrži ove korake', rekla je Merkel.

Njemačka kancelarka odbila je izraziti prognozu pristupa Hrvatske Europskoj uniji ali je izrazila svoj optimizam da bi se to moglo dogoditi uskoro.'Ambicije zemalja koje bi rado bile članicama EU-a često se razmimoilaze s našim vremenskim predodžbama, ali vam mogu reći da u pitanju Hrvatske ta razlika sada više nije tako velika', zaključila je Merkel i dodala da je Hrvatska 'na dobrom putu'.

Merkel je istaknula ulogu Hrvatske i njezina vodstva kao ključnog čimbenika u savladavanju još uvijek prisutnih problema na području 'zapadnog Balkana'.'Željela bih se gospođi Kosor posebno zahvaliti na uloženim naporima kako bi zajednički postigli rješenje za Bosnu i Hercegovinu i za to što se zauzima za dobre odnose između zemalja u regiji', rekla je Merkel.

Njemačka je kancelarka izrazila želju za produbljivanjem gospodarskih odnosa te je naglasila kako bi bilo dobro da se ti odnosi podignu na razinu političkih. Predsjednica hrvatske vlade zahvalila je njemačkoj kancelarki na pozivu i ukazanoj počasti, na 'srdačnom, prijateljskom i konstruktivnom razgovoru' te posebice na potpori Njemačke na putu Hrvatske u EU.

Premijerka je i na susretu a Angelom Merkel imala broš. Što prikazuje, procijenite sami...


'Ono što je za nas iznimno važno jest potpora Njemačke ali i osobna potpora kancelarke Merkel na putu k završetku pregovora', rekla je Kosor. Hrvatska premijerka njemačku je kancelarku izvijestila o napretku Hrvatske u pregovorima s Europskom unijom.

'Ovo jest i mora biti godina u kojoj ćemo mi u Hrvatskoj obaviti svoj posao', rekla je Kosor. Hrvatska premijerka je najavila kako je dogovoreno održavanje hrvatsko-njemačkog gospodarskog foruma, koji će se najvjerojatnije u lipnju održati u Zagrebu te je također istaknula potrebu produbljivanja gospodarskih odnosa i povećanje njemačkih investicija u Hrvatskoj.

Kosor je pozvala Angelu Merkel da uskoro posjeti Hrvatsku. Predsjednica hrvatske vlade poslije podne se susrela i s predstavnicima ogranaka HDZ-a u Njemačkoj a nakon toga bi trebala obaviti razgovore s njemačkim ministrom gospodarstva Reinerom Bruederleom i predsjednikom odbora njemačkog gospodarstva za odnose s istočnom Europom Klausom Mangoldom.

Prije odlaska u Zagreb Kosor bi trebala održati govor u Zakladi Konrad Adenauer o temi 'Iskustva Republike Hrvatske u prevladavanju svjetske financijske i gospodarske krize'.