NOVI NJEMAČKI PREDSJEDNIK

Merkel navija za Ursulu von der Leyen

03.06.2010 u 15:54

Bionic
Reading

Nakon ostavke njemačkog predsjednika Horsta Köhlera, na njegovo mjesto pretendira nekoliko kandidata, a favoritkinja kancelarke Angele Merkel je ministrica rada Ursula von der Leyen, no čini se da je trenutačno u prednosti Christian Wulff, premijer pokrajine Donja Saska

Nakon što je neki dan naprasno, sa suzama u očima, Horst Köhler podnio ostavku na mjesto njemačkog predsjednika, demokršćanska kancelarka Angela Merkel se našla u vrlo neugodnoj situaciji.

S jedne strane je njena koalicijska vlada s liberalima već mjesecima, od samog početka mandata, u krizi te je izgubila podršku javnosti. S druge strane je tu skoro pa bivši predsjednik, kojega je baš Angela Merkel 2004. godine predložila i progurala na tu funkciju, uz svesrdnu pomoć sadašnjih liberalnih koalicijskih partnera.

Iako omiljen u narodu zbog svoje populističke retorike, Horst Köhler nikada nije oduševio medije i berlinsku političku klasu svojim često nezgrapnim istupima u javnosti, od kojih mu je jedan i došao glave. Naime, Köhler je njemački vojni angažman u Afganistanu objasnio ekonomskim interesima, na čemu su mu opozicijski socijaldemokrati i zeleni žestoko prigovarali, a on je, povrijeđen, ekspresno dao ostavku, o kojoj je Merkel obavijestio tek dva sata prije nego cijelu njemačku javnost.

Stoga Merkel sada ima maksimalno 30 dana, kako njemački ustav nalaže, naći osobu koja će naslijediti nesretnog Köhlera, kako bi pokazala da je sposobna djelovati u krizi.

Njemački mediji među mogućim kandidatima spominju različita imena iz redova kršćanskih demokrata: ministra financija i političkog veterana Wolfganga Schäublea, predsjednika Bundestaga Norberta Lammerta, pokrajinskog premijera Christiana Wulffa i ministricu rada Ursulu von der Leyen.

Potonja je favoritkinja kancelarke, no čini se da najviše šansi u ovom trenutku ima Christian Wulff, premijer pokrajine Donja Saska, koji se, navode njemački mediji, sam predložio Angeli Merkel za funkciju predsjednika.

Wulff također ima podršku bavarskih konzervativaca, no kako i dalje traju dogovori i kalkulacije unutar vladajuće koalicije, ništa još nije sigurno. Jedino se zna da sve ankete pokazuju da bi Nijemci kao sljedećeg predsjednika najradije vidjeli Joschku Fischera, bivšeg šefa zelenih i nekad popularnog ministra vanjskih poslova, ali njega Merkel sigurno neće predložiti, a kamoli podržati.