UOČI DOLASKA U ZAGREB

Merkel najavila jačanje gospodarskih veza Njemačke i Hrvatske

21.08.2011 u 22:30

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je u nedjelju da će tijekom posjeta Hrvatskoj u ponedjeljak razgovarati o jačanju gospodarskih veza Njemačke i Hrvatske, te pozvati na nastavak rada na pristupanju Europskoj uniji koji je doveo do uspješnog zaključenja pregovora Zagreba i Bruxellesa u lipnju, te na daljnje aktivno zalaganje Hrvatske za stabilnost i europsko približavanje zemalja regije.

U intervjuu za Dnevnik HRT-a, Merkel je kazala da će u Zagrebu razgovarati o jačanju gospodarskih veza, ocijenivši da će gospodarski kontakti Njemačke i Hrvatske ojačati sada kada je Hrvatska "praktički članica EU-a", što znači "još sigurnija ulaganja".

"Mnogi Hrvati žive u Njemačkoj, mnogo je poveznica s Njemačkom i Nijemci pozitivno razmišljaju o Hrvatskoj. U Hrvatskoj ću razgovarati o tome kako poboljšati gospodarske veze", kazala je njemačka kancelarka", koja će se u ponedjeljak u Zagrebu sastati s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor, predsjednikom Ivom Josipovićem i drugim najvišim hrvatskim dužnosnicima.

Njemačka kancelarka je naglasila kako je hrvatsko zaključenje pristupnih pregovora s EU "sjajna vijest", jer da bi se postalo članicom EU treba ispuniti niz uvjeta.

"Želim izraziti poštovanje za ono što je Hrvatska prošla na putu za EU. Hrvatska vlada je poduzela mnogo toga što je omogućilo da Europska komisija dopusti pristup EU, što će Njemačka naravno poduprijeti", kazala je Merkel dodajući kako je hrvatska premijerka Jadranka Kosor "obavila sjajan posao".

Najavila je da će s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarati i o ratifikaciji hrvatskog pristupanja EU u njemačkom parlamentu, za što očekuje da će biti "pozitivno zaključeno".

Također je najavila da će se založiti za daljnje djelovanje Hrvatske na stabiliziranju zemalja regije i nastavku njihovog euroatlantskog približavanja.

"Zamolit ću da se Hrvatska aktivno zauzme za zemlje koje još nisu stigle tako daleko, primjerice za Bosnu i Hercegovinu, i da konflikt između Srbije i Kosova ne eskalira", rekla je Merkel.

Na pitanje da ocijeni monitoring Hrvatske i održavanje referenduma o pristupanju Uniji, Merkel je kazala kako "Hrvatska nije uzalud krenula na dug put do EU", te da "ljudi u Hrvatskoj žele

pristupiti EU", s čime će Hrvatska, nakon Slovenije, postati druga zemlja regije koja će postati članicom EU-a.

Na upit hoće li dužnička kriza u Europi oduljiti primanje ostalih zemalja regije u EU, Merkel je odgovorila negativno, ističući da je svim zemljama zapadnog Balkana otvorena perspektiva pristupanja Uniji, koja ovisi samo o tome ispunjavaju li uvjete.

"Ako neke zemlje imaju dugove zbog toga nećemo druge ostaviti pred vratima. Važno je primjerice da Srbija surađuje s Kosovom, BiH treba vladu, Makedonije treba riješiti spor s Grčkom oko imena. Sve to sada treba riješiti, ali ako Grčka, Portugal i Irska sada imaju teškoća, drugim zemljama nećemo oduzeti perspektivu", naglasila je njemačka kanclearka.