SAMIT U BRUXELLESU

Merkel 'jasno popustila' Montiju

29.06.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u petak ujutro u Bruxellesu da ustupci napravljeni u korist zemalja u poteškoćama ne znače da je odustala od politike uvjetovanosti

Europsko prvenstvo u nogometu iskorišteno je kao metafora za rezultate sastanka šefova vlada EU u Bruxellesu, koji je prethodno u svim medijima - a i zahvaljujući dramatičnim izjavama Angele Merkel, Marija Montija i drugih – predstavljeno kao trenutak konačne odluke o tome hoće li eurozona opstati ili će se raspasti. Zato ne čudi da se rezultate prvog dana pregovora opisuju kao paralela sinoćnje utakmice između Njemačke i Italije, u kojoj su potonji slavili 2 prema 1. Naime, talijanskom premijeru je uspjelo natjerati njemačku kancelarku da prihvati mnoge njegove prijedloge u vezi toga da Europski fond spasa treba direktno pomoći Italiji i Španjolskoj.

S druge strane, iako ih se uvijek histerično najavljuje, summiti u Bruxellesu redovito proizvode dogovore koji najviše odišu birokratiziranošću, pa je tako bilo i ovoga puta. Sastančilo se do kasno u noć, a talijanski premijer Monti je uspio uvjeriti ostalih 16 kolega iz država eurozone kako se ugroženim zemljama treba omogućiti pristup novčanoj pomoći europskoh fondova i bez toga da prethodno radikalno režu svoje budžete. Dovoljno je 'iskazati želju za štednjom i reformom', te je početi provoditi po vlastitom ključu, a ne po diktatu Bruxellesa, odnosno Berlina.


Njemački mediji naglašavaju da je 'kancelarka Merkel jasno popustila' Montiju, ali nitko to ne vidi kao njen loš potez. Tijekom pregovora u sitnim satima vođe eurozone su postigli zajedničke stavove oko još nekoliko važnih točaka: nestabilne banke će se rekapitalizirati direktno iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), čime će se izbjeći povećanje državnog zaduživanja. No, za to je potrebno uvesti i europski nadzor banaka, pa je Europska komisija dobila zadatak osmisliti način kako to provesti, i to u suradnji s Europskom centralnom bankom.

Ipak, najdalekosežnije odluka jest kako se pored bankovne i fiskalne unije treba konačno produbiti i politička unija eurozone, iako je oko toga ostalo još dosta nejasnoća. O konkretnoj integraciji te vrste će se detaljnije dogovarati na summitu koji je dogovoren za listopad.

Njemačka kancelarka Merkel je medijima izjavila kako je 'zadovoljna rezultatima summita', a na pitanje o svojem popuštanju je diplomatski odgovorila kako je sve dogovoreno ujedno i 'unutar okvira naših metoda', što god to značilo. Merkel je u pomoć priskočio luksemburški premijer i šef Euro-grupe Jean-Claude Juncker, koji je novinare uvjeravao kako 'Merkel nije bila izolirana na sastanku'. No, svi se slažu da je neupitni pobjednik summita, baš kao i polufinalne utakmice Europskog prvenstva u nogometu, Italija odnosno njen premijer Mario Monti.

'Eurozona je kroz ove odluke ojačana.', izjavio je Monti u petak ujutro novinarima, te zadovoljno čestitao i talijanskim nogometašima pobjedu nad Njemačkom. Zapravo se tijekom skandalozne vladavine Silvija Berlusconija zaboravilo da je Italija jedna od najmoćnijih država Europske unije, čiji se stav mora uzeti u obzir. Iako bez direktnog demokratskog legitimiteta, premijer Mario Monti je svojim umješnim političkim manevrima i uvjerljivom argumentacijom podsjetio na to.