STRAŠAN PAD POPULARNOSTI

Merkel izvisila u rodnom kraju

06.09.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Nedjeljni izbori u istočnonjemačkoj pokrajini Mecklenburg-Vorpommern potvrdili su pad popularnosti CDU-a Angele Merkel, koji je izgubio pet posto glasova, dok se pobjednicima smatraju socijaldemokrati i Zeleni, oboje sa značajnim skokom u glasačkoj podršci. Njemački komentatori se pitaju koliko je daleko mogući pad Angele Merkel

Iako se za lokalne izbore uvijek naglašava da se trebaju ticati samo lokalnih tema, u političkoj praksi oni su često mjerilo uspješnosti vladajućih na nacionalnom nivou. To najbolje zna bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, čija je crveno-zelena koalicija doživjela niz poraza na regionalnim izborima, što je u konačnici rezultiralo raspisivanjem izbora na državnom nivou. Kap koja je prelila čašu bio je poraz socijaldemokrata u važnoj i bogatoj pokrajini Nordrhein-Westfallen, središtu njemačke industrije, no prethodno je SPD izgubio i druge pokrajine, uključujući i Donju Sasku u kojoj je Schroeder godinama vladao.

Čini se da slična sudbina čeka i aktualnu njemačku kancelarku Angelu Merkel, koja se već dvije godine muči u koaliciji s liberalima (FDP), što su odavno primijetili i birači. CDU je u ovoj godini doživio seriju izbornih poraza, od Hamburga do Stuttgarta, a najnoviji se dogodio na istoku Njemačke, u pokrajini Mecklenburg-Vorpommern. Simbolička težina nedjeljne pobjede socijaldemokrata je tim veća jer je Mecklenburg-Vorpommern i rodna regija njemačke kancelarke, što rezultatu CDU-a nije nimalo pomoglo.

SPD je na nedjeljnim izborima osvojio 35,7 posto glasova, dok je CDU dobio samo 23,1 posto, što je pet posto manje nego na prethodnim izborima. Još veću katastrofu su doživjeli liberali, koji nisu uspjeli prijeći izborni prag od pet posto, osvojivši tek 2,7 posto glasova, što je strmoglavi pad u odnosu na 9,6 posto koliko su imali prije četiri godine. Uz SDP skok u glasačkoj podršci doživjeli su i Zeleni, dobivši 8,4 posto, dok su prošli put imali majušnih 3,4 posto. Standardno je prošla tvrdo ljevičarska Lijeva stranka (Die Linke), koja na istoku Njemačke uživa najveću potporu, te je ovaj put dobila 18,4 posto glasova, što je oko jedan i pol posto više.

Treba spomenuti da se u pokrajinski parlament opet uvukla i ekstremno desna NPD, sa šest posto glasova. Riječ je o stranci s neonacističkom aromom, koju se nekoliko puta pokušalo i zabraniti te koju sve ostale stranke bojkotiraju, tako da oni neće igrati ulogu u kompilacijskim dogovorima. Novi-stari kandidat za premijera Mecklenburg-Vorpommerna Erwin Sellering iz SPD-a može birati između nastavljanja koalicije s osramoćenim CDU-om ili pokušaja dogovora s često kaotičnom Lijevom strankom. Iako se izjasnio da bi mu najdraža bila koalicija sa Zelenima, ove dvije stranke zajedno imaju 34 zastupnička mjesta, a dva više su potrebna za većinu.

Izbori u Mecklenburg-Vorpommernu pokazali su da se i SPD i Zeleni oporavljaju i spremaju za novi pohod na saveznu vlast, s obzirom da su njihovi kandidati potukli demokršćane na svim ovogodišnjim pokrajinskim izborima. Za tri tjedna se bira i u Berlinu, gdje se također očekuje uvjerljiva pobjeda socijaldemokrata, odnosno reizbor popularnog gradonačelnika Klausa Wowereita.

Njemački mediji nedjeljne izbore u pokrajini Mecklenburg-Vorpomern tumače kao još jedan signal nezadovoljstva vladom Angele Merkel. 'Izgorjeli u kancelarkinoj pokrajini' je današnji naslov iz Suedduetsche Zeitunga, a u komentaru u povodu rezultata se kaže da su 'izbori bili loši za CDU, a katastrofa za FDP'. Der Spiegel konstatira da su se politički trendovi okrenuli u korist 'drugova', odnosno socijaldemokrata, dok 'slabost CDU-a i liberala postaje sve dramatičnija'. 'Takozvane građanske stranke su zbog svojih problema u Berlinu nevoljene, zakočene i nesposobne za napad – što u pokrajinskim izborima dovodi do katastrofe', zaključuje Der Spiegel.

Konzervativni Frankfurter Allgemeine Zeitung u svojoj postizbornoj analizi ističe da je glasati izašlo tek 1,4 milijuna ljudi, što je 51 posto registriranih glasača. Ipak, napominje se i da je loš rezultat CDU-a problem i za kancelarku Merkel, 'koja se dosta angažirala u kampanji', s obzirom da je riječ o pokrajini iz koje politički potiče, pa je u vremenu pred izbore u Mecklenburg-Vorpommernu održala čak devet govora. No 'izostao je Merkel-bonus', što sada kancelarkini ađutanti pokušavaju objasniti time da je riječ o 'specifičnom lokalnom rezultatu'. Još konzervativniji Die Welt jasno kaže da je ovo 'gorak poraz za CDU', jer je 'rezultat od 23 posto najgori koji je CDU ikad imao u ovoj pokrajini'.