istraživanje

Merkel i Macron su svjetski vođe kojima se najviše vjeruje, Trump lošiji i od Putina

03.10.2018 u 21:44

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel svjetski je vođa koji uživa najviše povjerenja građana, a najslabije je prošao američki predsjednik Donald Trump, pokazala je anketa provedena u 25 država

Prema najnovijem istraživanju povjerenja u pet političkih vođa, Donald Trump prošao je slabije čak i od ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog kolege Xi Jinpinga.

Povjerenje u njemačku kancelarku da će u svjetskim odnosima donositi dobre odluke iskazalo je 52 posto ispitanika. Slijede francuski predsjednik Emmanuel Macron s 46 posto, Xi Jinping s 34 te Vladimir Putin s 30, a povjerenje u Donalda Trumpa ima 27 posto ispitanika, prenosi CNN.

Istraživanje je proveo Istraživački centar Pew u 25 država od 20. svibnja do 12. kolovoza, a sudjelovalo je 26.112 ispitanika.

Chart showing that Merkel and Macron are viewed with more confidence internationally than Xi, Putin or Trump.

Analitičari navode kako većina vjeruje da se SAD sada puno manje uključuje kako bi pomogao u rješavanju velikih globalnih problema u odnosu na prije. Također, postoje znakovi da američka moć opada: dok SAD pokušava održati reputaciju poštivanja individualne slobode, manje se vjeruje u to nego prije deset godina.

Od izbora u svibnju 2016. godine Trump je započeo trgovinske ratove, odbio velike međunarodne sporazume i doveo u pitanje stare saveze. Prošli mjesec izjavio je tijekom gostovanja u Ujedinjenim narodima kako njegova vlada odbacuje ideologiju globalizma u korist doktrine patriotizma.

U Njemačkoj samo deset posto građana ima povjerenja u Donalda Trumpa, a taj je postotak pao i u Francuskoj na devet te u Španjolskoj na sedam posto.