KAMPANJA U NJEMAČKOJ

Merkel i CDU/CSU i dalje uvjerljivo vode

11.09.2009 u 15:01

Bionic
Reading

Konzervativci Angele Merkel CDU-CSU i liberali FDP s kojima želi vladati, još uvijek su premoćno na čelu ispitivanja provedenog dva tjedna prije njemačkih parlamentarnih izbora, ali njihova prednost se smanjuje, potvrdila je anketa koju je u petak objavila tv postaja ZDF.

Demokršćani unije CDU/CSU dobivaju 39 posto glasova (jednako kao i prije tjedan dana) a FDP 13 posto (3 posto manje), navodi se u ispitivanju provedenom od 8. do 10. rujna na reprezentativnom uzorku od 1336 birača.

Socijaldemokrati (SPD) ministra vanjskih poslova Frank-Waltera Steinmeiera koji bi se trebao suočiti s kancelarkom u nedjelju navečer u vrlo očekivanom televizijskom sučeljavanju, daleko zaostaju s nepromijenjenom potporom od 23 posto glasova, dok njihov partner, Stranka zelenih, po anketama osvaja 9 posto glasova.

Rezultati upućuju na to da bi 'koalicija CDU-CSU/FDP imala većinu, iako se njihovo vodstvo nešto smanjilo', objašnjava se na tv postaji ZDF.
Pedeset pet posto upitanih osoba misli da će buduća vlada biti formirana od CDU-CSU i FDP (nasuprot 58 posto prošlog tjedna), međutim 69 posto ispitanika smatra da još nije sve gotovo.