EURO NAGLO PADA

Merkel: Grčkoj otpisati 60 posto duga!

09.01.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastao se u ponedjeljak s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu gdje su razgovarali o europskoj krizi, Europskom stabilizacijskom mehanizmu i grčkom dugu

Angela Merkel je odmah na početku press konferencije rekla kako dogovori oko fiskalne politike 'prilično dobro' napreduju te da će neke točke biti dogovorene do summita EU 30. siječnja, a da bi sporazum mogao biti potpisan do sljedećeg summita u ožujku, javlja The Telegraph.

Također je kazala da ukoliko ne bude napretka u pregovorima oko grčkog paketa pomoći, da sljedeća tranša potpore neće moći biti isplaćena. Izvorni plan je bio da se otpiše 50 posto grčkog duga. Izgleda da se od vjerovnika sada traži da otpišu 60 posto grčkog duga, piše The Guardian.

'Budućnost Europe ne može se temeljiti na razlikama između Francuske i Njemačke. Ja imam povjerenja u gospođu Merkel oko svih tema koje radimo zajedno. Naš pristup je isti. Prije svega, moramo se obvezati na smanjenje deficita', izjavio je Nicolas Sarkozy

Sarkozy je također potvrdio svoju predanost u provedbi poreza na bankarske transakcije naglašavajući kako 'abnormalne i skandalozne deregulacije u financijskom sektoru' moraju biti smanjene. Dodao je da bi one koji su pomogli stvoriti financijsku krizu sada trebalo pritisnuti da pomognu u rješavanju te krize.

Sarkozy također navodi da on i Merkel traže od Europske središnje banke da učini sve što može kako bi Europski fond za financijsku stabilnost 'funkcionirao što je bolje moguće'.

Što se tiče Europskog stabilizacijskog mehanizma, Merkel kaže da su se ona i Sarkozy složili da je potrebno pronaći način da se ubrza ubrizgavanje novog kapitala u ESM.

Na kraju je Angela Merkel rekla da će sutra razgovarati s Christine Lagarde, šeficom Međunarodnog monetarnog fonda, kako bi prokomentirale situaciju u Grčkoj, te je dodala kako niti njemački niti francuski kreditni rejting nije ugrožen.

Euro je počeo padati otkako je započela konferencija za novinare. Ili, točnije, otkako je Angela Merkle zaprijetila Grčkoj da joj neće moći biti isplaćena sljedeća tranša pomoći ukoliko se ne postigne dogovor s vjerovnicima.