ALI UZIMA I SVOJ DANAK

Merkel: Europa će iz krize izaći snažnija

14.12.2011 u 19:03

Bionic
Reading

Europa iz dužničke krize može izaći snažnija budu li vlade strpljive i budu li slijedile plan fiskalne unije, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se u srijedu zastupnicima Bundestaga (njemačkog parlamenta), javljaju agencije

'Uvjerena sam, budemo li imali potrebno strpljenje i ustrajnosti, ako ne dopustimo da nas padovi obeshrabre, budemo li stalno napredovali prema fiskalnoj i stabilnoj uniji, zapravo ako dovršimo gospodarsku i monetarnu uniju... tada ćemo ostvariti cilj koji sam uvijek isticala od početka krize', rekla je Merkel

'I tada ne samo da će Europa prevladati krizu, Europa će iz nje izaći snažnija nego što je u nju ušla', citira agencija Reuters.

Na summitu Europske unije 9. prosinca europski čelnici dogovorili su jačanje proračunske discipline i tu će izmjenu unijeti u tekst europskog ugovora čime Europu vode na 'put proračunske unije' i 'unije stabilnosti', rekla je Merkel, piše agencija AFP.

'Obrisi istinske političke unije počinju se nazirati', no 'kriza povjerenja' prema Europi 'je proces koji neće trajati tjednima ni mjesecima, već godinama', dodala je.

U govoru je opet izrazila žaljenje što se Velika Britanija nije pridružila ostalim članicama u tim promjenama, ali je ponovila da će unatoč svemu ta zemlja ostati 'važan partner EU u budućnosti'.

To napose vrijedi za vanjsku i sigurnosnu politiku, konkurentnost, trgovinu i borbu protiv klimatskih promjena, rekla je.

Ostavka visokog dužnosnika FDP-a – duboke podjele u stranci

Visoki dužnosnik njemačke Stranke slobodnih demokrata (FDP) neočekivano je u srijedu podnio ostavku, što je najnoviji znak previranja u stranci koja dijeli vlast s konzervativcima njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ostavku je podnio Christian Lindner (32), glavni tajnik FDP-a i zvijezda u usponu kojeg su mnogi željeli vidjeti na mjestu predsjednika stranke.

Ostavku je podnio zbog lošeg odziva na stranačkom referendumu o mjerama za spašavanje eurozone. On je bio odgovoran za njegovu organizaciju, a tražili su ga stranački euroskeptici.

Rezultati referenduma očekuju se u petak, no on najvjerojatnije neće proći zbog slabog odziva.

Lindnerova ostavka dokaz je dubokih podjela u stranci oko toga treba li podržati napore kancelarke Merkel da pomogne slabim članicama eurozone i mogla bi destabilizirati vladajuću koaliciju ako se one još prodube.

Njegov odlazak najnoviji je udarac stranci, čija je potpora u javnosti pala na ispod tri posto, nakon što je na izborima 2009. osvojila rekordnih 14,6 posto glasova, omogućivši time Merkel drugi mandat.