INTEGRACIJA KONTINENTA

Merkel: Euro je više od valute

17.09.2012 u 19:58

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel u ponedjeljak je u Berlinu još jednom snažno stala iza europske zajedničke valute eura, naglašujući važnost koju euro ima za integraciju kontinenta ali i za samu Njemačku

'Euro je više od valute', rekla je njemačka kancelarka na tiskovnoj konferenciji naglašujući da euro predstavlja simbol mirnog razvitka Europe.

Merkel je posebno ukazala na korist što ju Njemačka ima od eura. Kao izvozno orijentirana država, Njemačka je dodatno osnažila uz pomoć eura, a sada valja osnažiti euro i prebroditi nedostatke, rekla je njemačka kancelarka. Zatražila je više koordinacije u Europi što će, prema njezinoj najavi, biti teme i sastanaka Europskog vijeća u listopadu, izvanrednog summita o financijskom okviru u studenome kao i Europskog vijeća u prosincu.

Kriza u eurozoni mora se riješiti politički, rekla je Merkel, uz opasku kako nema brzog rješenja krize kao ni jamstva bez nadzora. Sad treba nadoknaditi ono što nije pošlo za rukom kod uvođenja eura, ali Europa može prebroditi krizu, uvjerena je njemačka kancelarka.

Upozorila je međutim i na 'demokratsku legitimaciju u eurozoni', koju valja učvrstiti. Spomenula je i problem buduće arhitekture sustava odlučivanja unutar EU. Pitanje je, poručila je Merkel, je li potrebno osnovati skupinu predstavnika država članica eurozone u Europskom parlamentu, ili pak potaknuti 'snažniju koordinaciju nacionalnih parlamenata' unutar eurozone.

Namjera Europske središnje banke (ECB) o kupovini državnih obveznica za Merkel je dopustiva zbog monetarne odgovornosti, ali po njezinim riječima ne smije se dogoditi da dođe do miješanja monetarne i fiskalne politike, za što postoji opasnost kad je riječ o dopusnicama bankama za europski stabilizacijski mehanizam ESM.

Nije riječ o brzini kad je riječ o europskom mehanizmu nadzora banaka, nego o kakvoći nadzora, što utječe i na uvjerljivost Europe.'Pitanje zajedničkog osiguranja pologa za mene uopće ne postoji', rekla je njemačka kancelarka.

Merkel želi da Grčka ostane u eurozoni, unatoč tome što se upravo u Njemačkoj javljaju brojni zahtjevi za izlaskom Grčke.'Spremni smo pomoći Grčkoj, želimo da Grčka uspije', poručila je.