kancelarka na odlasku

Merkel: Berlin će poduzeti sve da njemački izbori ne blokiraju EU

16.09.2021 u 21:31

Bionic
Reading

Berlin će poduzeti sve što je u njegovoj moći da izbjegne moguće duge pregovore o formiranju buduće njemačke vlade nakon općih izbora 26. rujna kako ne bi blokirao Europsku uniju, izjavila je u petak u Parizu njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Učinit ćemo sve što je u našoj moći da izbjegnemo" da to razdoblje predugo traje, izjavila je Merkel u društvu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, čija će zemlja preuzeti predsjedanje EU 1. siječnja.

"Program u pogledu klimatskih promjena je jako zahtjevan i moramo vidjeti kako možemo najbrže napredovati, istovremeno štiteći našu industrijsku bazu u Europi", objasnila je njemačka kancelarka koja će napustiti svoju dužnost nakon gotovo 16 godina na vlasti.

Tijekom prethodnih njemačkih općih izbora 2017. pregovori su trajali gotovo šest mjeseci, što je prisililo upravo izabranog Emmanuela Macrona, da bude strpljiv nekoliko mjeseci prije pokretanja svoje europske agende. 

"Do formiranja sljedeće vlade, kancelarka i ja ćemo nastaviti raditi ruku pod ruku na velikim predmetima za koje pokušavamo naći francusko-njemačka rješenja", rekao je Macron

"Manje od četiri mjeseca prije francuskog predsjedanja Europskom unijom, Francuska i Njemačka i dalje rade zajedno na napredovanju naše zajedničke agende. Nastavit ćemo razgovore o velikim prioritetima i njihovom rješenjima tijekom šest mjeseci francuskog predsjedanja", rekao je. 

Nabrojao je među ostalim pregovore o klimatskom zakonodavstvu, prilagodbu digitalne regulative i borbu protiv nedozvoljenih sadržaja i jačanje kibernetičke sigurnosti.