SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

Merčep za svjedoke pozvao Šeksa i Jarnjaka

10.02.2012 u 11:28

Bionic
Reading

'Ni po jednoj točki optužnice ne osjećam se krivim', kazao je bivši savjetnik u MUP-u Tomislav Merčep, kojem je danas na Županijskom sudu u Zagrebu počelo suđenje za likvidacije, zlostavljanje, mučenje i pljačku 52 srpska civila, od kojih su 43 ubijena, a tri se vode nestalima sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja od lipnja do prosinca 1991. godine

Županijsko državno odvjetništvo tereti Merčepa da je kriv po zapovjednoj odgovornosti i da unatoč tome što je znao što su počinili pripadnici tzv. Merčepove bojne nije učinio ništa da se zločini spriječe.

Zamjenik ŽDO-a Jurica Ilić predložio je saslušanje 32 svjedoka, među kojima se nalaze i oni koji su preživjeli mučenja i maltretiranja u Pakračkoj poljani, poput Đorđa Gunjevića, bivšeg povjerenika Vlade za Pakrac, dok je s druge strane Merčepov odvjetnik Marko Ujević zatražio da se sasluša 15-ak svjedoka, među kojima se nalaze imena Vladimira Šeksa, Ivana Jarnjaka, Smiljana Reljića, Žarka Domjana, Josipa Perkovića, Ivana Vekića, novinara Aleksandra Stankovića, Franje Gregurića i Zvonimira Trusića.

Prije početka čitanja optužnice predsjednik sudskog vijeća Zdravko Majerović je zatražio od neurologinje dr.sc.Vesne Šerić mišljenje o Merčepovoj sposobnosti za suđenje. Liječnica je izjavila da ostaje pri nalazu od 14. prosinca prošle godine - da je unatoč nešto povišenom tlaku i pretrpljenom moždanom udaru Tomislav Merčep sposoban sudjelovati u glavnoj raspravi.

Naime, Merčep je prije četiri godine pretrpio moždani udar pa je zbog lošega zdravstvenog stanja odmah nakon uhićenja u prosincu 2010. smješten u zatvorsku bolnicu. Podizanje optužnice u lipnju prošle godine dočekao je u toplicama.

Iako su pred istražnim sucem petorica merčepovaca priznala zločin i protiv njih je podignuta optužnica, zbog proceduralne pogreške - ispitivanja bez branitelja - nikada nisu kazneno odgovarali za taj zločin.

Suđenje Tomislavu Merčepu nastavit će se 16. ožujka u sudnici Trgovačkog suda zbog zauzetosti dvorana na Županijskom sudu, a 'zvučna imena' svjedoka bit će saslušana tijekom travnja.