I TO PRIOPĆENJEM

Meksiko sramežljivo kritizira Trumpa

07.01.2017 u 10:09

Bionic
Reading

Meksička vlada je u petak osudila ’zastrašivanje i prijetnje’ kojima se vrši pritisak na odluke tvrtka o ulaganju, uputivši neizravnu kritiku izabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu zbog njegovih protekcionističkih izjava

U kratkom priopćenju u kojemu se ne spominje ime budućeg predsjednika Sjedinjenih Država, meksičko ministarstvo gospodarstva opetuje svoju ‘opredijeljenost za međunarodne kompanije’ i spremnost da ‘jamči sigurnost’ investicijskim projektima u Meksiku.

Meksiko ‘odlučno odbija svaki pokušaj da se zastrašivanjem i prijetnjama utječe na odluke kompanija o ulaganjima’, ističe se u priopćenju.
Trump je u predizbornoj kampanji u ime zaštite radnih mjesta u SAD-u redovito kritizirao planove tvornice Forda da preseli u Meksiko dio svojih pogona.

Najavljivao je da će, ako pobijedi, uvesti visoke uvozne carine Fordu i tvrtkama koje se budu preselile. Trump koji 20. siječnja ulazi u Bijelu kuću, u utorak je jednako zaprijetio General Motorsu i Toyoti u četvrtak.

Meksiko, drugo po snazi latinoameričko gospodarstvo, potpisnik je Ugovora o slobodnoj trgovini u Sjevernoj Americi (NAFTA). Trump je u više navrata najavljivao da će tražiti promjenu tog ugovora i prijetio da će se SAD povući iz njega ako ne dobije bolje uvjete.