koronavirus

Meksiko bilježi dnevni rekord po broju umrlih, u Australiji od korone preminuo 30-godišnjak. Kina s tek jednim slučajem zaraze

27.05.2020 u 06:48

Bionic
Reading

Kina je u utorak zabilježila jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, nakon što je dan ranije novozaraženih bilo sedam, izvijestilo je Nacionalno povjerenstvo za zdravlje

Zabilježeno je i 28 novih asimptomatičnih slučajeva - zaraženih pacijenata bez simptoma, nasuprot 29 dan ranije.

Novi potvrđeni slučaj bolesti je uvezen, kao i svih sedam novooboljenih od prethodnoga dana.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva covida-19 u Kini iznosi 82.993. Broj umrlih je ostao neizmijenjen, na 4.634.

Meksiko je u utorak zabilježio 501 novi smrtni slučaj od koronavirusa, što je najveći jednodnevni rast broja žrtava covida-19 u toj zemlji do sad, uslijed rekordnog skoka broja novooboljelih.

  • +5
Koronavirus u svijetu Izvor: EPA / Autor: ARIS OIKONOMOU

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Meksiku sada je 74.560, dok je umrlih 8.134, objavile su zdravstvene vlasti na konferenciji za novinare.

Australija je zabilježila najmlađu žrtvu covida-19, 30-godišnjeg muškarca s ranijim zdravstvenim tegobama koji je umro u Queenslandu nakon što je tjednima imao simptome zaraze ali se nije testirao, priopćili su dužnosnici u srijedu.

Nakon posljednjeg slučaja, broj umrlih u toj zemlji iznosi ukupno 103, od preko 7.100 zaraženih. Australija je jedna od zemalja koja je najuspješnije ograničila širenje koronavirusa, što dužnosnici pripisuju ranom uvođenju restrikcija, mjerama socijalnog distanciranja i sveobuhvatnom serološkom testiranju.

Vlasti provjeravaju moguću povezanost između umrlog 30-godišnjaka i kruzera Ruby Princess koji je u ožujku uplovio u sydneysku luku i koji je odgovoran za najveći epicentar epidemije u toj zemlji, objavili su dužnosnici.

"On je prije smrti pokazivao simptome, ali je također bolovao i od drugih bolesti. Na koronavirus je pozitivno testiran prilikom obdukcije. Njegova partnerica također je počela pokazivati simptome bolesti i nalazi se u izolaciji", rekla je premijerka Queenslanda Anastasia Palaszczuk.

Život se za mnoge Australce ovaj tjedan polako počeo vraćati u normalnu s ponovnim otvaranjem škola, no nekoliko državnih i teritorijalnih granica i dalje je zatvoreno, što izaziva političke napetosti kako se fokus počeo usmjeravati na ponovno pokretanje gospodarstva, suočenog s prvom recesijom u tri desetljeća.

Premijer Scott Morrison ponovio je stajalište savezne vlade kako nisu izdane upute saveznim državama da nastave svoje granice držati zatvorenima.