KRALJ PIRATERIJE

Meksikanac uhvaćen s hrvatskom putovnicom

27.11.2008 u 13:24

Bionic
Reading

Ara Agaronian Mnatzkamian ime je i prezime kriminalca, navodno 'kralja piraterije' i vođe grupe koja je u posljednjih nekoliko godina sudjelovala u prodaji 161 milijuna ilegalnih CD-ova s glazbom i softverom, kojega je meksička policija uhitila krajem proš

Premda ga ime na prvi pogled ne povezuje s Hrvatskom, navodno je armenskog podrijetla, a većina meksičkih medija tvrdi da Mnatzkamian</a> posjeduje hrvatsku putovnicu i da se predstavljao upravo građaninom naše zemlje.

Pao je nakon četverogodišnje policijske akcije, upravo kada je, navodno, piratske CD-ove proizvedene u Kini preko granice namjeravao prebaciti u SAD.

Informaciju meksičkih medija zbog vremenske razlike bilo je nemoguće potvrditi do zaključenja ovog izdanja. Prema tvrdnji jednog našeg poslovnog čovjeka koji često posjećuje Meksiko, priča o novom kriminalcu s hrvatskom putovnicom u rukama prilično je naštetila Hrvatima koji posluju u toj državi, pogotovo stoga što im za putovanja u Meksiko još uvijek vrijedi vizni režim.

Prema informacijama koje je dobila Slobodna Dalmacija, Mnatzakamianovo ime u bazi podataka hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova nigdje se ne spominje, što bi trebalo značiti da putovnica – ako je doista posjeduje – nije legalna. Potvrda ovog podatka stigla nam je i iz Ministarstva vanjskih poslova.

- Ime dotične osobe nije u bazi podataka, a Ministarstvo ne raspolaže nikakvim dodatnim informacijama. Do sada nitko nije kontaktirao s nadležnim veleposlanstvom u Washingtonu – kaže glasnogovornik MVP-a <b>Berislav Živković</b>.

Hrvatska putovnica na crnom tržištu, prema nekim procjenama, vrijedi oko tisuću eura. Od sredine 90-ih, prema tvrdnji bivšeg ministra Šime Lučina, čak šest tisuća osoba dobilo je hrvatsko državljanstvo kao “osobe od interesa za Republiku Hrvatsku”, među njima i ruski mafijaš <b>Semon Mogiljevič</b>.

Još uvijek nije riješena ni afera nestanka 950 putovnica iz hrvatskog konzulata u Mostaru, iako se pretpostavlja da je jedna od njih glasila na ime srpskog mafijaša <b>Milorada Ulemeka Legije.</b>

Mediji pišu da su se u krivotvorenje dokumenata uključili i srpski izbjeglice iz Hrvatske, koji ih na crno prodaju za oko četiri tisuće eura.